Čokoladni tiramisu

Tiramisu v italijanščini pomeni ''potegni me kvišku'', saj za to poskrbi močna črna kava, v katero namakamo piškote, in kakav, s katerim potresemo tiramisu. To velja za klasični italijanski recept, vendar nas tudi čokoladni tiramisu ne bo pustil spati. Če ne zaradi drugega, je tako okusen, da bomo še ponoči razmišljali o njem (ali se ga celo lotili).

Za pripravo čokoladnega tiramisuja potrebujemo: za vaniljevo kremo: 1 paket vaniljevega pudinga, 3 dl mleka, 400 g mascarpone sira, 3 dl smetane, 100 g sladkorja; za čokoladno kremo: 3 dl smetane, 3 žlice čokoladnega namaza; ostale potrebne sestavine: 1 paket otroških piškotov, 1,5 dl mleka, 1 žlica čokoladnega namaza, 2 dl smetane, kakav za posip.

Priprava vaniljeve kreme: Prašek za vaniljev puding pomešamo s štirimi žlicami hladnega mleka. Preostalo mleko zavremo in vanj zakuhamo puding. Puding pokrijemo s folijo in ohladimo. Smetano stepemo do polovice. V mascarpone sir vmešamo sladkor ter dodamo ohlajen vaniljevim puding. Dobro premešamo in nazadnje dodamo še stepeno sladko smetano.

Priprava čokoladne kreme: Smetano stepemo do čvrstega. Dodamo čokoladni namaz in premešamo.

Sestavljanje tiramisuja: Mleko zavremo in vanj vmešamo žlico čokoladnega namaza. Mešamo, dokler se čokoladni namaz ne raztopi v mleku. Piškote pomočimo v pripravljeno čokoladno mleko in z njimi obložimo kozarce. Piškote prekrijemo s čokoladno kremo in čezenj nadevamo vaniljevo kremo. Stepemo 2 dl smetane ter nanesemo na vaniljevo kremo. Nazadnje posujemo še s kakavom v prahu. Kozarce postavimo za 2 uri v hladilnik, da se vse skupaj ohladi.

Nasvet: Če imamo na voljo višje kozarce, izmenično nadevamo več plasti piškotov, čokoladne in vaniljeve kreme, nazadnje pa vse skupaj prekrijemo s smetano in posujemo s kakavom. V primeru, da se želimo vseeno bolj približati klasičnemu tiramisuju, piškote namakamo v močno črno kavo.