Novoletni keksi

Praznični december se bliža koncu in s tem se bo umirilo tudi pečenje vseh sladic. Pa vendar, tiste »ene piškote« lahko še vedno spečemo.

Za pripravo ajdovih piškotov potrebujemo: 150 g ajdove moke, 80 g mletih orehov, 80 g mletega sladkorja, 100 g masla, 1 jajce, 30 g kakava, 1 žličko pecilnega praška, lupinico ene bio limone, 1 žlico ruma, 1 ščepec soli, pol žličke cimeta, pol žličke mletih klinčkov, borovničevo marmelado.

V skledi zmešamo vse suhe sestavine: ajdovo moko, mlete orehe, sladkor, kakav, pecilni prašek, limonino lupinico, cimet, klinčke in sol. Nato dodamo na lističe narezano maslo, rum in jajce. Vse skupaj zgnetemo v testo, ki ga nato za eno uro postavimo v hladilnik. Iz ohlajenega testa oblikujemo za oreh velike kroglice in jih polagamo na namaščen pekač (ali na pekač, prekrit s papirjem za peko). S pomočjo ročaja kuhalnice v vsako kroglico naredimo luknjico. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 10 minut. Nato pekač s piškoti vzamemo iz pečice in v vsako luknjico piškota nadevamo marmelado. Pečemo še 5 minut.

Nasvet: Piškoti so povsem brezglutenski in primerni tudi za ljudi s celiakijo. Ti naj pecilni prašek zamenjajo s sodo bikarbono.

Za pripravo kakavovih keksov potrebujemo: 250 g moke, 125 g masla, 2 žlički kakava, 1 ščepec soli, 1 žličko pecilnega praška, 2 jajci, 120 g sladkorja v prahu. Za limonin led: 4 žlice limoninega soka, mleti sladkor.

V skledi zmešamo moko, kakav, pecilni prašek, sol in sladkor v prahu. Dodamo jajci in maslo ter vse skupaj zgnetemo v testo. Na pomokani površini testo razvaljamo na pol centimetra debelo. S pomočjo modelčkov iz njega izrežemo piškote ter jih polagamo na pomaščen pekač. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10 minut. Ko se piškoti ohladijo, jih okrasimo z limoninim ledom. Tega pripravimo tako, da v limonin sok vmešamo toliko mletega sladkorja, dokler ne dobimo gostega preliva.

Nasvet: S tako pripravljenim limoninim ledom lahko popestrimo tudi druge piškote.