Wasserpalais, Schloss Pillnitz

Romantični Dresden (3)

Seveda pa ne smemo pozabiti še na Schloss Pillnitz, obsežen kompleks, kjer že del, ki stoji ob reki Labi in ga lahko vidite s turističnih ladij, ki vas zapeljejo po njej, pripoveduje zgodbo o njegovi mogočnosti. Rečna palača oziroma Wasserpalais je ena od treh zgradb, ki pade v oči z rečne strani in popotnike očara tako z arhitekturo kot pogledom na stopnice, ki se spuščajo proti reki. Igrani prizor življenja iz preteklosti, svetlobni učinki na stenah zgradbe so nas za trenutek popeljali v preteklost; v čase, ko je grad polno živel.

Vrnimo pa se na Schloss Eckberg. Tu smo ob našem obisku imeli priložnost spoznati peka iz najstarejše dresdenske pekarne, katerega sloves pozna tudi angleška kraljica, Rüdigerja Zoppa. Predstavil nam je zelo znan dresdenski kolač, ki ga lahko pripravljajo le določeni mestni peki ali slaščičarji. Christstollen, kot se imenuje, je kolač, primeren za decembrski čas, ki prihaja. Mi ga imenujemo kar božični kruh.

Klasični kolač vsebuje rum, rozine in božične začimbe; nekateri pa zadnja leta namesto ruma uporabljajo tudi viski, smo še izvedeli. Sicer pa so osnovne sestavine prav za dresdenski christstollen že dolgo določene in tudi tisti z dovoljenjem za njegovo pripravo se držijo tradicionalnega recepta. Kljub temu pa neke stvari ostajajo skrivnost posameznikov. A če bi ga želeli speči doma, na spletu najdete kar nekaj receptov zanj, alternativ je pa sploh veliko. Eni ga delajo z marcipanom, drugi uporabijo namesto rozin koščke kandiranega sadja, spet tretji dodajo rozinam še mandlje, obstajajo pa tudi taki, ki se odločijo, da bodo pravi dresdenski christstollen naročili kar na spletu.

Mi smo vsak svoj kos pojedli z užitkom, zraven so nam postregli (nemško) črno kavo, ki jo tisti, ki smo navajeni turške, lahko pijemo kot čaj, če je le dobro narejena - brez ali s sladkorjem. Na hitro smo pogledali še skodelice, v katerih so nam kavo postregli, če so slučajno iz svetovno znanega porcelana, saj je mesto Meissen od Dresdna oddaljeno le slabih trideset kilometrov.

(Nadaljevanje prihodnjič)