Pet šolarjev iz Gorij je pripravilo tristo porcij za svoje sošolce in otroke vrtca. / Foto: arhiv društva Vesela kuhinja

Mali šolski »chefi«

V okviru projekta Kuhnapato bodo učenci vsaj enkrat mesečno znova prevzeli glavno vlogo v šolskih kuhinjah ali pomagali kuharskemu osebju pri pripravi zdravih tradicionalnih obrokov za svoje sošolce.

Sredi novembra se je uradno začela nova sezona projekta Kuhnapato, v okviru katerega bodo otroci že četrto leto zavzeli tudi šolske kuhinje. Z raziskovanjem lastne kulinarične zgodovine in prilagoditvijo jedi prednikov za današnje potrebe želijo v društvu Vesela kuhinja, ki vodi projekt, otroke in tudi širšo javnost spodbuditi k zdravemu in odgovornemu načinu življenja.

Tokrat pri projektu sodeluje sedemdeset osnovnih šol in štiri enote Centra šolskih in obšolskih dejavnosti, tako da bo kuhalnice v šolskih kuhinjah vihtelo več kot tri tisoč otrok. Projekt sofinancira ministrstvo za zdravje v okviru nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje Dober tek Slovenija. »S sodobnimi motivacijskimi pristopi, neformalnimi učnimi načini ter zanimivo in uporabno vsebino projekt spodbuja mladostnike, da sprejmejo zdrav način življenja kot samoumeven,« je razložila Anka Peljhan iz društva Vesela kuhinja. Sredi novembra so med drugim obiskali Osnovno šolo Gorje, kjer je le pet otrok pripravljalo tristo porcij za šolo in njej pripadajoči vrtec. »Ponosni na zelenjavno telečjo obaro z maslenimi zdrobovimi cmočki so med pripravo gorenjskega kruhovega 'šmorna' že kovali načrte za čim atraktivnejšo postrežbo in si delili naloge za zadnjo epizodo: pomivanje posode,« je dejala Anka Peljhan, ki ugotavlja, da se po doslej videnem znova obeta okusna in zdrava sezona na temeljih tradicije.