Dario Cecchini je mojster svojega poklica.

Italija na obisku

V slovenski prestolnici se je ustavil svetovno znani gastronomski zvezdnik, gospod, ki velja za najboljšega mesarja na svetu, Dario Cecchini. Med 19. in 25. novembrom pa Ljubljana gosti tudi tretji Teden italijanske kulinarike v svetu.

Mesne izdelke Daria Cecchinija iz majhnega toskanskega mesta Panzano v regiji Chianti lahko okušate praktično po vsem svetu, po novem pa tudi pri nas. Svetovno slavo si je Cecchini pridobil zaradi kakovosti svojih izdelkov in načina priprave ter tudi zaradi svojega zavzemanja za spoštovanje živali in proti razvrednotenju majhnih, družinskih mesnic v primerjavi z velikimi trgovskimi centri.

Družina Cecchini se s tem poklicem ukvarja že skoraj četrt tisočletja, Dario je predstavnik osme generacije.

V ljubljanski restavraciji diVino, kjer je Dario, kot pravi, našel svoj drugi dom, smo bili tudi mediji priča njegovemu šovu in smo doživeli pravo čarovnijo toskanskega vzdušja, kjer se vse vrti okoli mesa. Antica Macelleria Cecchini je majhno, družinsko podjetje, zato skrbno iščejo partnerje, ki morajo biti dobri in morajo razumeti njihovo oziroma Darijevo delo ter filozofijo. Izkušnja, ki temelji na dvestoletni družinski tradiciji mesarstva, je, kot smo že omenili, osnovana na spoštovanju živali, zato jim zagotavlja veliko prostora za pašo, dobro hrano oziroma nadstandardno vzrejo s popolnoma drugačnimi pristopi, kot veljajo za množično proizvodnjo. »Filozofija je preprosta, gre za umetnost mesarstva,« je povedal Dario Cecchini. Vse naravno in lokalno je po njegovem recept za uspeh. V diVinu si sodelovanje s Cecchinijem štejejo v veliko čast.

Poleg Cecchinija in kasneje njegovega šova so v diVinu pripravili tudi krajšo tiskovno konferenco, kjer so sodelovali tudi vodja raziskav Slovenske turistične organizacije (STO) Barbara Zmrzlikar, vodja restavracije in glavni kuhar restavracije diVino Julija Krenker in Matjaž Cotič, ter enolog Darinko Ribolica, ki je predstavil novo vino Kleti Brda, ki so ga poimenovali po zadnjem lastniku gradu Dobrovo, grofu Silveriu de Baguerju in naj bi bilo pravšnja spremljava za Cecchinijeve mesne mojstrovine.

Slovenska prestolnica pa še do 25. novembra gosti Teden italijanske kulinarike v svetu. Med pestrim dogajanjem smo se oglasili v lokalu Enjoy Italy, pri katerem že ime pove, česa se vsakodnevni obiskovalci v njem lahko nadejajo. »Uživajmo Italijo« je ideja brata in sestre Bettini, ki sta z njo v Ljubljano prišla iz Trsta, lokal pa je v sklopu Tedna v torek popoldne gostil Okuse Krasa, kjer smo lahko degustirali tipične kraške jedi in vina.