Prvošolci OŠ Naklo pri tradicionalnem slovenskem zajtrku / Foto: Tina Dokl

Zdrav in tudi okusen

Ob dnevu slovenske hrane so v slovenskih vrtcih in šolah že osmo leto zapored pripravili tudi Tradicionalni slovenski zajtrk, v okviru katerega so otroke seznanili s pomenom lokalne pridelave, varovanja okolja in zdravega načina življenja.

Naklo – V mnogih slovenskih šolah in vrtcih so v petek dan začeli s tradicionalnim slovenskim zajtrkom, sestavljenem iz lokalnih sestavin. Na mizah so se tako znašli domač kruh, maslo, med, mleko in jabolka. Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, so letos pripravili osmo leto zapored. Tokrat so v ospredje postavili okoljski vidik oziroma pomen zdravih tal za pridelavo hrane. Pri projektu je sodelovalo več kot 260 tisoč otrok po vsej Sloveniji, so pojasnili na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Pri tradicionalnem slovenskem zajtrku smo se pridružili prvošolcem iz Osnovne šole Naklo, ki so bili nad zajtrkom zelo navdušeni. V slast jim je šel zlasti med, zato je marsikdo zaprosil še za dodatek. »Za zajtrk tudi doma najraje jem med ali pa kašo,« nam je zaupala Zoja, ki je znala tudi povedati, da se slovenski zajtrk tako imenuje zato, ker so vse sestavine zanj pridelali v Sloveniji. Pohvalila se je, da tudi doma jedo kruh, ki ga njena mama sama speče. Tudi njen sošolec Gal je bil navdušen nad zajtrkom, saj ima med zelo rad. »Doma sicer za zajtrk pogosteje jem marmelado, ki jo imam tudi zelo rad.« Po besedah njihove učiteljice Nataša Zaletelj so se z otroki že v okviru predmeta spoznavanje okolja pogovarjali o zdravi hrani in skupaj sestavili zdrav jedilnik, ki je vključeval tudi jedi, ki so jim jih postregli v petek. »Na splošno opažam, da otroci vse raje jedo tradicionalne jedi, kot je recimo kaša, ki še deset let nazaj ni bila ravno priljubljena,« je razložila in dodala, da se otroci spet vse bolj zavedajo, od kod prihaja meso in druga hrana, ki se znajde na njihovih mizah. »Tudi mi jim vedno povemo, s katere kmetije so recimo jabolka, ki jih dobijo za zajtrk.« Otroci tako po njenih besedah spoznavajo pomen lokalno pridelane hrane in zdravega načina prehranjevanja.

S tradicionalnim slovenskim zajtrkom so tudi letos želeli otroke v vrtcih in šolah seznaniti s pomenom kmetijstva, živilske industrije, čebelarstva in ohranjanja čistega okolja v povezavi z zdravo in uravnoteženo prehrano ter gibanjem. Obenem jih želijo tudi ozaveščati, da skozi idejo o nujnosti zajtrkovanja spoznajo, da je treba biti pozoren, kakšno hrano jemo, in da je lokalna hrana ustreznejši izbor, so še poudarili na kmetijskem ministrstvu.