Pecivo s hruškami

Če jabolka opredelimo kot kralja jesenskih sadežev, bi mesto kraljice zagotovo lahko dosegla hruška. Ti jesenski sadovi so vir številnih vitaminov in mineralov ter drugih prehransko pomembnih stvari. Čeprav je že sama po sebi odličnega okusa, odlično opravi svojo nalogo tudi v sladicah.

Za pripravo čokoladnega kolača s hruškami potrebujemo: 90 g moke, 110 g masla, 120 g sladkorja, 4 jajca, 120 g temne čokolade, 70 g mletih orehov ali mandljev, 2 žlici kakava v prahu, polovica pecilnega praška, 1 ščepec soli, 4 večje hruške.

Hruške olupimo, jih očistimo ter narežemo na debelejše krhlje. Čokolado nadrobimo v skodelico ter jo raztopimo nad vodno kopeljo. V skledi skupaj zmešamo presejano moko, orehe oz. mandlje, pecilni prašek in sol. V drugo skledo narežemo maslo in dodamo sladkor ter penasto umešamo. K sladkorni masi postopoma dodajamo jajca in nato še ohlajeno stopljeno čokolado. Na koncu z lopatico vmešamo še zmes iz moke. Pripravljeno testo vlijemo v namaščen model ter ga obložimo s krhlji hrušk. Kolač pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, približno 30 minut. Če je biskvit pečen, preverimo s pomočjo zobotrebca (ta mora po vbodu v biskvit ostati suh).

Nasvet: Zraven kolača postrežemo žlico stepene smetane ali vaniljevega sladoleda.

Za pripravo hruškove pite potrebujemo: približno 1 kg hrušk, 4 jajca, 150 g moke, 250 ml sladke smetane, 180 g sladkorja, 1 pecilni prašek, 1 dl mleka, 1 vanilin sladkor.

Hruške olupimo, jim odstranimo semena ter jih narežemo na krhlje. Moko pomešamo s pecilnim praškom. Jajca penasto stepemo skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Prilijemo sladko smetano ter mleko. V jajčno mešanico nato postopoma dodajamo moko, pomešano s pecilnim praškom. V namaščen pekač položimo pripravljene hruške ter prelijemo s testom. Pito pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 40 minut. Ohlajeno pito zvrnemo iz pekača, narežemo in posujemo z mletim sladkorjem.