Miha Rodman in Maruša Oblak nas popeljeta v Prerokove mistične krajine. / Foto: Nada Žgank

Zapeljevanje čutov

Nova premiera Prešernovega gledališča predstava Prerok po istoimenski literarni predlogi Khalila Gibrana v režiji Barbare Pie Jenič je v soboto v Stolpu Škrlovec nagovorila vse čute gledalcev.

Kranj – Aktualna predstava Prešernovega gledališča, ki je nastala v koprodukciji z zavodom Senzorium, SMG Ljubljana in SSG Trst, je slovenska krstna uprizoritev kultnega dela Prerok in je na kranjskem odru vsekakor nekaj novega, drugačnega. Režiserka, avtorica scenografije in oblikovalka videa ter vonjev je pionirka senzorialnega gledališča pri nas Barbara Pia Jenič.

Avtor Khalil Gibran ima libanonske korenine, večino življenja pa je preživel v Ameriki. Bil je pesnik, pisatelj, filozof in mistik, tudi likovnik, za nekatere celo zapeljivec in heretik. Prav Prerok, njegovo pozno delo, pa velja za vrhunec njegove temeljne filozofije. V njem preigrava misli o življenju in smrti, o vsakdanjih in temeljnih vprašanjih, ki si jih zastavlja slehernik in nanje išče odgovore. V Preroku spremljamo človekovo bivanje vse od rojstva do smrti, pri čemer avtor obravnava najbolj vzvišene in hkrati tudi najbolj vsakdanje stvari, ki so sestavni del vsakega življenja. Gre za delo, ki je kar čakalo na gledališko uprizoritev.

V dobro uro dolgi uprizoritvi Barbare Pie Jenič v sodelovanju z dramaturginjo Marinko Poštrak in asistentko Kristino Mihelj se srečamo z izborom nekaterih temeljnih tem, ki jih v knjigi obravnava Prerok. Izvrstna igralca, lik Preroka je oblikoval Miha Rodman, Almitre pa Maruša Oblak iz Slovenskega mladinskega gledališča, tako govorita o otrocih, hrani in pijači, prijateljstvu, smrti, ljubezni, darovanju … O tem Prerok spregovori v slovo ljudstvu, s katerim je preživel zadnja leta, medtem ko čaka na ladjo in svoj odhod drugam. Igralca delujeta umirjeno, meditativno in vseskozi dajeta občutek mističnosti, dajeta občutek, da živita to, kar pripovedujeta. V celoto predstave tokrat še posebno sodita tudi zvok, ki ga je režiserka oblikovala skupaj s Petrom Penkom, k sodelovanju pa je povabila tudi Tineta Terlepa in Igorja Megliča iz ansambla Vedun, in video tapeta, ki se v ozadju spreminja glede na temo in je pravzaprav zlita s celotnim avditorijem. Dodaten učinek so vonji, ki vseskozi prevevajo prostor.

Premierna publika je v popolnosti odprla vse čute in je vseskozi pozorno in v popolni tišini spremljala dogajanje na odru in ob njem ter v simbolnih potezah obeh akterjev, na primer »evharistiji« podajanja esenc vonja ob zaključku, tudi sodelovala. Lahko bi rekli – na ta način tudi sprejemala Prerokove nauke. Prestava Prerok bo v Prešernovo gledališče vsekakor privabila tudi novo publiko. Tisti, ki ste Preroka brali, si boste z zanimanjem ogledali tudi predstavo, tisti, ki ga niste, in ste videli predstavo, boste z veseljem posegli po knjigi.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

zmerno oblačno
vlažnost: 91 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

11/24

sobota

10/24

nedelja

14/21

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Selca, 25. maj 2019

Šestdeset let rokometa v Selški dolini

IZLETI / Kranj, 25. maj 2019

Na Vrtaško Sleme

IZLETI / Šenčur, 25. maj 2019

Kostelski pohod na Kapič – najvišji vrh Kostela

IZLETI / Gozd Martuljek, 25. maj 2019

Na ogled gozdne učne poti Rute

PREDAVANJA / Kranj, 25. maj 2019

Proučevanje Svetega pisma

GLASBA / Tržič, 25. maj 2019

Koncert Pihalnega orkestra Tržič

RAZSTAVE / Škofja Loka, 25. maj 2019

Pravljica v Galeriji: Kamišibajke

PRIREDITVE / Kranj, 26. maj 2019

Praznovanje na Sv. Joštu nad Kranjem

 

 
 

 

 
 
 

Štiristo let bisera na Sorškem polju / 16:12, 23. maj

400 let, kar precej se je dogajalo v zakristiji vsa ta leta..

Beluši / 13:18, 23. maj

Tole oboje mi pa ni apetitlih ! Bljak !

Avtomobil direktorja AVP poškodovan, nepravilnosti ni bilo / 19:01, 22. maj

Na predlog AVP je bilo dano v medije za zakonsko znižanje vsebnosti alkohola v krvi med vožnjo! Predlog za znižanje na 0,2 oziroma celo na 0...

Nov parkirni režim pred občino in na Stari Savi / 16:09, 21. maj

Opažam, da je parkirni prostor prevečkrat polno zaseden. Na njem je sicer še veliko neurejenega prostora...

Poziv k zmanjšanju hrupa letal / 10:27, 21. maj

Povsod, kjer so letališča, tam je hrup letal. Večji bo promet, več bo hrupa. Vprašanje se poraja samo, imeti letališče ali ne? Podobno kot odlagališča odpadkov. Vsi so za, samo ne na svojem dvorišču.

Nadškof Anton Vovk in atentat »spontane« množice / 22:57, 19. maj

Groza. Primitivnost Slovenskega človeka se pokaže v vsej veličini v tragični zgodbi škofa Vovka. Vermiki rdeče zvezde so največje zlo, kar je rodila Slovenska mati.

So tudi vam ukradli orodje? / 21:38, 19. maj

In gdo so lopovi? Zakaj vedno skrivate njijova imena? A so slovenski Državljani? Ali so Slovenci