Prehranjevanje odraslih

Kranj – Že vrsto let je mesec oktober posvečen hrani, saj 16. oktobra po vsem svetu obeležujemo dan hrane. Tako kot obstajajo v svetu razlike v dostopnosti do hrane, tudi v Sloveniji beležimo neenakosti v zdravem prehranjevanju zaradi socialnoekonomskih razlik. Nacionalni program o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015–2025 zato največ pozornosti posveča ranljivejšim skupinam, kot so tisti z najmanj dohodki in otroci iz družin z nižjim materialnim standardom. Cilj je, da se vsem omogoči življenje v okoljih, ki zagotavljajo zdravo prehranjevanje in redno telesno dejavnost. Podatki kranjske območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje kažejo, kako zdravo se odrasli prehranjujemo v zdravstveni regiji Kranj. Prebivalci te spodbudno zaužijemo najmanj ocvrte hrane, prav tako zelo malo sladkih pijač v primerjavi z drugimi regijami. Po drugi strani pa izmed vseh regij najmanj posegamo po priporočeni sveži zelenjavi. Zanimivo je, da v kranjski regiji le malo več kot četrtina prebivalcev vsakodnevno uživa dopoldansko malico in petina prebivalcev popoldansko malico, kar je najmanj med vsemi regijami.