Predstavili so ajdo od žetve do likofa.

Spoznavali ajdo – od žetve do likofa

Etnološka kulturno-zabavna prireditev Popotovanje z ajdo

Verje – Pod Črnetovim kozolcem v Verju je v organizaciji TD Pirniče in KUD Pirniče potekala prireditev, ki so jo poimenovali Popotovanje z ajdo. Predstavili so ajdo od žetve do likofa, degustirali jedi iz ajde, razstavljene so bile slike kmečkih motivov, na stojnicah pa ponudba domačih izdelkov in pridelkov.

V okolici toplarja ekološke kmetije Pr' Črnet so se obiskovalci na poti z ajdo ustavili pri petih postajah, od prve, ki je bila žetev, do zadnje pri likofu, kjer so spoznali, kaj vse nudi ajda za kvalitetno prehrano in nekaj njenih izdelkov tudi pokusili. Dišalo je po ajdovih žgancih, ajdovi kaši z jurčki, ajdovih štrukljih, domačem ajdovem kruhu ...

»Namen prireditve je obujanje starih kmečkih običajev. Letošnja tema je ajda, lanska sta bila fižol in koruza. Upamo, da bo šla tradicija naprej in da se prihodnje leto znova zberemo tukaj,« je povedala Marjeta Lukežič, predsednica Turističnega društva Pirniče.