Na tržnici so letos zaradi slabe letine lahko ponudili le nekaj več kot trideset glav zaloškega zelja, ki so kaj hitro pošle.

Na Zalem Logu dišalo po zelju

Zali Log – »Zadovoljni smo, da je Praznik zelja znova naletel na lep odziv in da je privabil tudi številne obiskovalce iz drugih krajev,« je v soboto popoldne, ko se je odvijal osrednji program četrte prireditve, posvečene zaloškemu zelju, ugotavljal Janez Habjan iz Kulturnega in turističnega društva (KTD) Zali Log. Kulturnemu programu sta sledila etnološki program s prikazom ribanja in tlačenja zelja ter degustacija različnih zeljnih jedi, med katerimi seveda ni manjkala zeljna potica, so pa letos gospodinje pripravile tudi zelo staro cerkljansko jed smukavc, zeljne polpete, dušeno zelje z jurčki, pečeno kislo zelje z mletim mesom … Obiskovalcem so na tržnici poleg domačih dobrot ponudili tudi žganico iz zelja – Zelouca, so pa mnogi ostali brez zaloškega zelja, saj je organizatorjem zaradi slabe letine uspelo zagotoviti le nekaj več kot trideset glav, ki so kaj hitro pošle.

Zali Log pa ni znan le po zelju, temveč tudi po škrilju, posebni vrsti strešne kritine. V KTD so tako izdali nov spominek – stenske ure, narejene iz škrilja, ki so jih predstavili prav na Prazniku zelja, izdelujeta pa jih Bojan Benedičič in Ivan Čerin. Slednja sta pripravila tudi zanimivo razstavo maket kozolcev, cerkva in še nekaterih drugih objektov z Zalega Loga in okolice. Poleg njiju so makete prispevali še Pavle Šuštar, Viktor Čerin in Drago Mihelčič, sicer pa so bile v kulturnem domu na ogled še slike Mire Golja in Ivanke Keber. Razstavi sta bili na ogled vse od četrtkovega odprtja Praznika zelja. V petek so se obiskovalci nasmejali monokomediji Wsmica pri Meri v izvedbi Lare Štefančič, prireditev pa so po sobotnem osrednjem dogajanju sklenili v nedeljo s koncertom Vocal Bača.