Jabolčna torta s skuto

Tako, pa se je začela sezona jabolk. Glede na količino vseh teh sadežev jih bomo lahko verjetno uživali še skozi celo leto. Pa da ne bomo pekli samo zavitka ali jabolčne pite, naredimo jabolčno torto s skuto, ki je še enostavnejša za pripravo in po vrhu vsega presenetljivo dobrega okusa.

Za pripravo jabolčne torte s skuto potrebujemo: za biskvit: 0,5 kg jabolk (teža olupljenih in brez semen), 150 g moke, pol pecilnega praška, 4 jajca, 70 g sladkorja, 1 vanilin sladkor, 120 g mletih orehov ali mandljev, ščepec soli; za nadev: 350 g skute, 2 dl sladke smetane, 1 večje jabolko (približno 200 g olupljenega in očiščenega), 1 vanilin sladkor, 2 žlici sladkorja, pol žličke cimeta, lupinica ene bio limone, sok pol limone.

Priprava biskvita: Olupljena in očiščena jabolka naribamo. V skodeli skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, mlete orehe in ščepec soli. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v čvrst sneg, rumenjake pa pomešamo s sladkorjem in jih penasto stepemo. Dodamo vanilin sladkor in mešanico iz moke. Dobro premešamo, nato v to maso vmešamo še naribana jabolka. Maso nadevamo v namaščen pekač in pečemo v pečici pri temperaturi 180 °C približno 30 minut. Pečen biskvit vzamemo iz pečice in ga ohladimo.

Priprava nadeva: Olupljeno in očiščeno jabolko narežemo v kozico. Dodamo dve žlici vode, zavremo in nato pokrito kuhamo, dokler ne nastane jabolčna čežana. V posodi zmešamo skuto, vanilin sladkor, sladkor, cimet, limonino lupinico in limonin sok. Primešamo nekoliko ohlajeno jabolčno čežano.

Nazadnje stepemo še smetano in jo na rahlo vmešamo v skutino maso. Pripravljeno kremo nadevamo po jabolčnem biskvitu, poravnamo in torto postavimo za vsaj dve uri v hladilnik. Ohlajeni torti snamemo tortni obod, narežemo in ponudimo.

Nasvet: Za polno­vredno torto uporabimo polnozrnato moko, po želji pa lahko dodamo še dve žlici lanenega semena. V biskvit lahko prav tako vmešamo rozine, ki bodo poskrbele za dodatno sočnost in svežino torte.