Akcijo so s svojimi ilustracijami oplemenitili najodličnejši slovenski ilustratorji.

Skupaj bomo brali

V prihodnjih dneh bo v Sloveniji prvič doslej potekala akcija Nacionalni mesec skupnega branja 2018. Ena od pobudnikov je tudi Mestna knjižnica Kranj, ki pripravlja več dogodkov v prvem tednu oktobra.

Pomembno vizualno podporo projektu dajejo dela vrhunskih slovenskih ilustratork in ilustratorjev (prejemnikov nagrad, priznanj in plaket Hinka Smrekarja, podeljenih v okviru Slovenskega bienala ilustracije). Ilustracije so tako prispevali avtorji, ambasadorji NMSB 2018: Suzana Bricelj, Zvonko Čoh, Jelka Godec Schmidt, Marjan Manček, Matija Medved, Andreja Peklar, Peter Škerl in Ana Zavadlav.

Ljubljana – Na Ministrstvu za kulturo so predstavili Nacionalni mesec skupnega branja (NMSB), akcijo, ki povezuje vse, ki skrbijo za spodbujanje branja in bralne kulture, z namenom dviga bralne kulture in bralne pismenosti vseh prebivalcev v Sloveniji, slovenskem zamejstvu in med Slovenci po svetu. Kot je povedala predsednica Bralnega društva Slovenije Savina Zwitter, se v sicer majhni Sloveniji veliko ustanov in posameznikov ukvarja z branjem, po večletnih prizadevanjih pa se tokrat prvič v tako velikem številu povezujejo v mrežo. Med podporniki so tudi ustanove, ki se sicer ukvarjajo s popolnoma drugačnimi vsebinami, med njimi na primer Nacionalni inštitut za javno zdravje in Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez. Izrazila je prepričanje, da bo letošnji projekt NMSB prerasel v medresorski program.

Poleg Bralnega društva Slovenije, Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS, Društva slovenskih pisateljev, Mariborske knjižnice, Mestne knjižnice Ljubljana, Slovenske sekcije IBBY, Združenja slovenskih splošnih knjižnic in Zveze bibliotekarskih društev Slovenije je tudi Mestna knjižnica Kranj. „Pobudniki in organizatorji akcije s sodelovanjem krepimo prepoznavanje pomena bralne pismenosti in bralne kulture na nacionalni ravni ter omogočamo celovitejšo nacionalno skrb za to pomembno področje,“ je povedala koordinatorica projekta v Mestni knjižnici Kranj Damjana Mustar: „V sodelovanju z občino, ki se ponaša tudi z nazivom Branju prijazna občina, se bomo v prvem tednu oktobra z različnimi dogodki povezali v skupnem branju. Podroben program dogodkov bomo sproti objavljali na spletnih straneh knjižnice in občine.“

V Mestni knjižnici Kranj za spodbujanje branja in bralne kulture tudi sicer organizirajo različne bralne akcije in aktivnosti, ki so povezane z branjem, kot so na primer akcija družinsko branje, organiziranih je 22 bralnih skupin za vse generacije, mesečne bralne akcije s poudarkom na različnih tematikah, pravljične urice, v knjižnici celo leto poteka projekt Rastem s knjigo, v katerem sodelujejo vse osnovne in srednje šole v Kranju … V okviru Nacionalnega meseca skupnega branja pa bodo v sodelovanju s partnerji organizirali različne dejavnosti, povezane z branjem, v tednu med 1. in 6. oktobrom. „K branju bomo spodbudili prebivalce lokalne skupnosti (otroke, mladino, družine, odrasle, strokovno javnost …) in s skupnimi močmi pokazali, da brez branja nam živeti ni,“ še dodaja Mustarjeva, da bodo s knjižnico na prostem sodelovali tudi na letošnjem 4. Festivalu športa – Kranj 2018. K akciji Nacionalnega meseca skupnega branja so se z bralnimi dogodki pridružile tudi druge gorenjske knjižnice.