Rulada in kroglice

Z nekaj pozornosti pri izbiri sestavin lahko ustvarimo bolj zdrave sladice, ki so ravno tako okusne in nam potešijo tisto nadležno željo po sladkem. Primer takih sladic sta ajdova rulada s pehtranom ter ovsene energijske kroglice, ki ju lahko brez problema zaužijemo tudi za malico.

Za pripravo ajdove rulade s pehtranom potrebujemo: 100 g ajdove moke, 5 jajc, 50 g sladkorja, 1 pest svežega pehtrana, 1 žličko pecilnega praška, 100 g kisle smetane, 4 žlice borovničeve marmelade.

Pehtran nasekljamo. Ajdovi moki primešamo pecilni prašek. Rumenjake in beljake ločimo. Rumenjakom dodamo sladkor in penasto stepemo. Postopoma dodajamo ajdovo moko s pecilnim praškom. Nato dodamo nasekljan pehtran. Na zadnje z metlico vmešamo še sneg iz beljakov. Pekač prekrijemo s peki papirjem in nanj vlijemo pripravljeno maso. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10 do 15 minut. Testo vzamemo iz pečice, jo pokrijemo z vlažno kuhinjsko krpo in jo skupaj s peki papirjem zvijemo v rulado. Ohladimo. Ohlajeno rulado razvijemo in odstranimo peki papir. Premažemo jo s kislo smetano in nato z marmelado. Zavijemo v rulado in jo za dve uri postavimo v hladilnik.

Nasvet: Za lahko različico namesto kisle smetane uporabimo grški jogurt in manj sladko marmelado.

Za pripravo ovsenih energijskih kroglic potrebujemo: 2 skodelici ovsenih kosmičev, pol skodelice kokosove moke, 1 manjše jabolko, pol skodelice rozin, pol skodelice suhih brusnic, 2 žlici medu, 1 žličko cimeta.

Jabolko olupimo, narežemo na kocke ter jih stresemo v kozico. Prilijemo dve žlici vode in dušimo, dokler se jabolka ne razpustijo. Ohladimo. V mešalnik stresemo ovsene kosmiče, kokosovo moko, rozine, brusnice, ohlajeno jabolčno čežano, med in cimet. Vse skupaj dobro zmeljemo. Iz dobljene mase oblikujemo kroglice. Hranimo jih v hladilniku.

Nasvet: Po želji lahko dodajamo različno suho sadje, kot so npr. suhe fige, marelice, slive, datlji …