Jurij Rebolj (Jezersko) ... / Foto: arhiv GG

Želijo dokončati začeto delo

Se bodo aktualni župani gorenjskih občin na volitvah 18. novembra znova potegovali za županske položaje? Tisti, ki že zagotovo vedo, da pojdejo vnovič v volilno tekmo, pravijo, da želijo v nadaljevanju dosedanjih mandatov dokončati začete projekte. Nekateri župani odločitve še vedno niso sprejeli.

Kranj – Aktualni kranjski župan Boštjan Trilar je že decembra lani javno sporočil, da ne bo ponovno kandidiral za župana. Kot pojasnjuje, ima po dopolnjenem petdesetem letu posebne življenjske cilje na drugih področjih delovanja. Stranka Več za Kranj, ki jo vodi, bo ime kandidata za županske volitve objavila kmalu, je še dodal.

Miran Zadnikar, župan občine Preddvor, po dvajsetih letih županovanja ocenjuje, da je dovolj in na lokalnih volitvah ne bo več kandidiral. »Čas je, da prepustim prostor drugim, upam, da mlajšim ljudem, ki prinašajo nov elan in energijo,« pravi Zadnikar, ki bo kmalu po volitvah tudi izpolnil pogoje za upokojitev.

Znova pa za župana ne bo kandidiral Jurij Rebolj, župan Jezerskega. Že lani je napovedal, da se ne bo več potegoval za nov županski mandat, razen če ne bi bilo nobenega kandidata za to nalogo. Sedaj pa dokončno pravi, da ne bo več kandidiral, kar je oznanil tudi na petkovi prireditvi ob občinskem prazniku. Sodu je izbilo dno prizadevanje občanov za referendum glede spremembe meje med Jezerskim in Kamniško Bistrico, kar Rebolj razume kot nezaupnico.

Škofjeloški župan Miha Ješe, ki je na čelu občine dva mandata, je doslej govoril, da sta dva mandata zapored dovolj. Se bo vendarle odločil kandidirati še za tretjega? »Že leta 2010 sem povedal, da kot župan prihajam za dva mandata. S svojim delovanjem sicer še ne nameravam zaključiti, a ne bom več sodeloval kot župan,« je o svoji odločitvi povedal Miha Ješe.

Mencinger, Smole in Čebulj se še niso odločili

Jeseniški župan Tomaž Tom Mencinger, ki zaključuje svoj tretji mandat, dokončne odločitve, ali se bo za župansko mesto potegoval še četrtič, še ni sprejel.

Nejc Smole je bil za župana Medvod pri 28-ih letih izvoljen kot najmlajši župan v Sloveniji. Pred iztekom svojega prvega mandata na tej funkciji dokončne odločitve o morebitni vnovični kandidaturi za župana še ni sprejel, je pa povedal, da njegovega imena zagotovo ne bo med kandidati za občinski svet. Če ne bo kandidiral za župana, se bo umaknil iz politike.

Tudi cerkljanski župan Franc Čebulj se še ni odločil za vnovično kandidaturo. Kot je povedal, bo dokončno odločitev sprejel v naslednjih dneh.

Kandidatura podžupanov v funkciji župana

Od odhoda Marjana Šarca v državno politiko je začasno vodenje Občine Kamnik prevzel podžupan Igor Žavbi, ki je že napovedal kandidaturo za svoj prvi županski mandat. Kandidiral bo s podporo Liste Marjana Šarca.

Dosedanji bohinjski podžupan, sedaj v vlogi župana, Jože Sodja je potrdil, da bo nastopil na jesenskih lokalnih volitvah kot kandidat za župana občine Bohinj. Nastopil bo s podporo Liste za Bohinj Franca Kramarja. Kot je še dodal Jože Sodja, je bila odločitev težka, saj gre za veliko odgovornost.

Večina bo ponovno kandidirala

Župan občine Šenčur Ciril Kozjek iz stranke SLS po končanem prvem mandatu potrjuje, da se bo tudi v naslednjem potegoval za mesto župana. Dokončajmo začeto, ponavlja načelo svojega predhodnika, češ da je le en mandat premalo, da se izpolnijo zahtevnejše naloge.

Tržiški župan Borut Sajovic bo vnovič kandidiral, in sicer s podpisi občanov. Kot je povedal, ima še dovolj energije in projektov, ter dodal, da so v občini v zadnjih desetih letih postavili zdrave temelje, zdaj pa je na vrsti zagotovitev družbenega standarda, kot so gradnja nove knjižnice ter prizidka k Osnovni šoli Križe in zdravstvenemu domu.

Za vnovično kandidaturo se je odločil nakelski župan Marko Mravlja, kandidiral bo na listi stranke SDS. Kot je povedal, je občina poplačala vse dolgove in vse naprej so samo še »sladke sanje«, saj bo končno omogočena gradnja po začrtanih projektih.

Za svoj četrti mandat se bo potegoval župan občine Žirovnica Leopold Pogačar. Kandidiral bo s podporo volivcev in svojo Neodvisno listo za Žirovnico. Zakaj še četrtič? »Da dokončamo začete projekte, zlasti gradnjo kanalizacije, obvoznice mimo Vrbe, prizidka k vrtcu, parkirišča na Rodinah, rekonstrukcijo državne ceste ...,« je dejal.

Janez Hrovat, župan občine Kranjska Gora, bo tudi drugič kandidiral s podporo svoje Alpske liste. Kot pravi, se je za vnovično kandidaturo odločil zato, da dokonča v prvem mandatu začeto delo in utrdi pozicijo Kranjske Gore na svetovnem zemljevidu.

Radovljiški župan Ciril Globočnik se bo jeseni potegoval za svoj tretji županski mandat, tudi tokrat s podporo svoje Liste Cirila Globočnika. »Za vnovično kandidaturo sem se odločil zato, ker sem v osmih letih izkusil, da je mogoče marsikaj narediti kljub temu, da občine dobimo manj sredstev, kot nam po zakonu pripada,« je pojasnil Globočnik.

»Kandidiral bom s podporo svoje žene,« je svojo ponovno kandidaturo za župana na hudomušen način oznanil aktualni župan občine Gorenja vas - Poljane Milan Čadež in resneje dodal, da bo seveda tudi na tokratnih volitvah kandidat SDS. »Kakovost življenja v občini smo pripeljali na zavidljivo raven. Poleg tega smo pripravili dokumentacijo za številne projekte, rezultati katerih bodo vidni šele v prihodnjem letu.«

Začeto delo v občini si želi nadaljevati in končati tudi žirovski župan Janez Žakelj, ki se bo za nov županski mandat znova potegoval s podporo Nsi.

Prav tako si zastavljene projekte želi končati blejski župan Janez Fajfar, ki bo na volitvah nastopil s podporo volivcev.

S podpisi občanov se bo na volitve podal tudi gorjanski župan Peter Torkar, ki pravi, da je ostalo še kar nekaj nedokončanih projektov, ki bi jih rad pripeljal do konca. »Obenem smo v preteklih treh mandatih kulturo sodelovanja v občinskem svetu postavili na zelo visoko raven in to bi radi ohranili tudi v prihodnje,« je še dodal Torkar.

S podporo SLS bo za župana znova kandidiral tudi Anton Luznar, župan Železnikov. Kot pravi, ima veliko izzivov za kandidaturo, največja pa sta izvedba protipoplavnih ukrepov na Selški Sori skupaj z obvoznico mimo starega dela Železnikov in gradnja doma starejših.

Za vnovičen mandat se bo potegoval tudi vodiški župan Aco Franc Šuštar, ki bo kandidiral s podporo volivcev. Tudi Stanislav Poglajen, župan sosednje občine Komenda, bo kandidiral s podporo volivcev, Franc Jerič, župan občine Mengeš, pa bo glasove nabiral s podporo liste Za Občino Mengeš. Tudi v Domžalah je svojo kandidaturo že napovedal aktualni župan Toni Dragar, ki se bo s podporo svoje liste potegoval za četrti županski mandat.