Minuli konec tedna so po družbenih omrežjih zaokrožile slike postroja t. i. Štajerske varde. / Foto: Facebook/Slovenka TV

Šiškova Štajerska varda

Policija je včeraj pridržala Andreja Šiška, ki je po objavi slik postroja oborožene skupine zamaskiranih moških potrdil, da je poveljnik »prostovoljne obrambne skupine« Štajerska varda.

Policija pridržala dve osebi

V zadnjem tednu so na družbenih omrežjih zakrožile fotografije in posnetki urjenja in postroja skupine oboroženih zamaskiranih moških, poimenovane Štajerska varda. Po besedah njenega vodje oziroma poveljnika Andreja Šiška, predsednika zunajparlamentarne stranke Zedinjena Slovenija in kandidata na zadnjih predsedniških volitvah, na katerih je prejel dva odstotka glasov, ne gre za paravojaško enoto, temveč za »prostovoljno obrambno skupino svobodnih ljudi dežele Štajerske«, ki so jo oblikovali po ustanovitvi Dežele Štajerske junija lani. Nasprotno pa menijo različni strokovnjaki za varnostne vede, ki so v izjavah za medije opozorili, da oblikovanje oboroženih skupin, kot je Štajerska varda, ni nedolžna zadeva. Tega se očitno zaveda tudi policija, ki je včeraj opravila pet hišnih preiskav in odvzela prostost dvema osumljenima (neuradno tudi Šišku) in ju pridržala zaradi domnevne storitve kaznivih dejanj ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva ter neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami. S policije so še sporočili, da so kriminalisti ugotovili, da je bil del oseb, ki so bile 1. septembra prisotne na zborovanju na območju Apač, s strani organizatorjev zaveden, zato so pozvali vse, ki karkoli vedo o dogodku, da jih o tem seznanijo. Na formiranje Štajerske varde se je kritično odzval celoten državni vrh. Po mnenju predsednika republike Boruta Pahorja je popolnoma nesprejemljivo oblikovanje oborožene skupine, ki naj bi po besedah vodje skupine »zagotavljala red in mir ter nadzirala mejo države«, zato od pristojnih organov pričakuje, da bodo ukrepali v skladu z zakonodajo. Predsednik odhajajoče vlade Miro Cerar je zapisal, da gre za absolutno nedopustno početje, ki po nepotrebnem vzbuja strah in širi sovraštvo. Povsem drugače se je odzval prvak največje parlamentarne stranke SDS Janez Janša, ki je tvitnil, da gre za večkrat ponovljen trik globoke države, pri katerem sodelujejo vsi – od predsednika republike do mainstream medijev.

Šole ta teden spet odprle vrata

V ponedeljek se je za več kot 257 tisoč učencev in dijakov, med njimi tudi slabih 22 tisoč prvošolcev, začelo novo šolsko leto. Predsednik republike Borut Pahor jih je ob tej priložnosti v poslanici pozval, naj dajo šoli priložnost, saj da je šola njihova življenjska priložnost. »Razvijajte edinstvenost, toda ne na račun drugega. Z drugimi si bodite dobri in pazite eden na drugega,« je zapisal. Šola jim bo pomagala odkriti tudi talente, ki so pomembni zanje in za vse nas, je dodal. Premier v odhajanju Miro Cerar je otroke opozoril, da se ne učijo za šolo, temveč za življenje, predsednik državnega zbora Dejan Židan pa je učencem in dijakom zaželel čim več znanja, vedoželjnosti in radovednosti, saj znanje »širi naša obzorja, pripomore k razumevanju drugačnosti, k solidarnosti ter človečnosti in strpnosti«.

Protestirali proti migrantskim centrom

V Metliki sta v sredo civilni iniciativi Metlika in Bela krajina pripravili protest proti morebitnim območnim migrantskim centrom, ki se ga je po poročanju medijev udeležilo okoli dvesto protestnikov. Po mnenju obeh civilnih iniciativ namreč javna naročila urada za oskrbo in integracijo migrantov nakazujejo možnost območnih migrantskih centrov, sta zapisali v vabilu. Predstavnica Civilne iniciative Metlika Annemarie Šimec je dejala, da bi radi s protestom dosegli to, da se Belokranjcem prisluhne in njihovim željam ugodi, protestirajo pa tudi proti neinformiranosti. Predstavnica Civilne iniciative Bela krajina Maja Kocjan pa je dodala, da omenjeni razpisi nakazujejo, da bodo migrantski center vzpostavili nekje v Beli krajini, zato zahtevajo umik vseh razpisov urada, ki zadevajo Belo krajino, in okrepitev nadzora meje. Direktorica vladnega urada za oskrbo in integracijo migrantov Mojca Špec Potočar je pojasnila, da je urad omenjena dolgoročna naročila objavil v okviru svojega rednega delovanja in ker morajo biti pripravljeni na možnost krepitve prihoda migrantov. »Ker gre za oceno, da bi ob množičnem prihodu migrantov prišlo v naslednjem obdobju, je zato treba v skladu z zakonom izpeljati vse potrebne postopke, pri čemer gre za velika in dolgotrajna javna naročila in le za okvirne sporazume, ki se bodo sprožili le takrat in če bo prišlo do povečanja prihoda migrantov,« je opozorila. Tudi metliški župan Darko Zevnik ter županji Črnomlja in Semiča Mojca Čemas Stjepanovič in Polona Kambič menijo, da za protest ni potrebe.