Radetzky marš

Poskočno koračnico, ki zaključi vsakoletni novoletni koncert dunajskih filharmonikov, so Dunajčani prvikrat slišali 31. avgusta 1848. Johann Strauss oče jo je zložil na čast feldmaršalu Radetzkemu, vrhovnemu poveljniku avstrijske vojske, ki je 25. julija 1848 pri Custozi porazila armado sardsko-piemontskega kralja Alberta Savojskega v prvi vojni za italijansko neodvisnost. Postala je izjemno priljubljena, kar velja še danes.

Tudi v zbirki Slovenske ljudske pesmi dr. Karla Štreklja najdemo v četrtem zvezku sedem pesmi, ki pojejo o kranjskih fantih na frontah v severovzhodni Italiji, ki je bila tedaj podložna Avstriji. Zadnji verz iz kranjske inačice: »… Radecki j' bil pravičen mož, je bil cesarju na pomoč.« V Podgorju je bilo zapisano: »Redeck pa na kon sedi, / krvavi meč v rokah drži, / Redeck pa korajžo 'ma, / ker same mlade fante jma.« Najbolj pretresljiva je pesem iz Leš: »Prva kugla priletela, / jest sem pa na hribčku biv, / prav močno je zagrmela, / oj, jest sem pa korajžen biv. / Druga kugla priletela, / odbila je desno roko … / tretja kugla priletela, odbila mi je levo roko … / četrta kugla priletela, odbila mi je desno nogo; / jaz pa na ves glas zavpijem: ''Jezus, Marija, kaj bo to?''«

Bitka pri Custozi je bila težka, neusmiljena in krvava, na avstrijski strani je bilo 33 tisoč mož, na sardski pa 22 tisoč. Izgube na obeh straneh so bile velike. Šestega avgusta so avstrijske čete zmagoslavno vkorakale v Milano, ki so ga morale 18. marca zapustiti. Feldmaršalu Radetzkemu je bilo takrat 82 let. Sijajen strateg je služil petim cesarjem. Mlad podčastnik, ki se je sčasoma izkazal kot genialen poveljnik, je bil v vojski 72 let, ko je devetdesetleten prosil za upokojitev.

Danes je Custoza vas nedaleč od Verone, ki slovi po svojem vinu Bianco di Custoza in po 38 metrov visoki marmornati kostnici vseh žrtev na gričku nad mestom.

Svinjska ribica z grozdjem in slanino

Za 4–6 oseb potrebujemo: 800 g svinjske ribice, 100 g slanine, 20 belih grozdnih jagod brez pešk, 1 kozarček suhega dobrega belega vina, 1 šilce grappe (če je nimamo, jo nadomestimo s sadjevcem), 2 žlici moke, sol, poper v zrnu po okusu, 1 žlico masla, oljčno olje.

Svinjsko ribico razrežemo na približno 1,5 centimetra debele medaljone. Grozdne jagode prerežemo na polovico, slanino pa razrežemo na tenke trakce. V ponvici raztopimo maslo, popražimo najprej slanino in dodamo grozdne jagode. Čez dve, tri minute, ko jagode spustijo sok, rahlo posolimo in dodamo poprova zrna. Odstavimo z ognja.

Medaljone obrnemo v moki in otresemo. Na vročem oljčnem olju pečemo medaljone eno minuto na vsaki strani, dodamo slanino z grozdjem, zalijemo z vinom in žganjem in stresamo posodo, da se medaljoni ne sprimejo z dnom. Tekočina bo izparela, omaka pa se bo zgostila. Ne pozabimo, da morajo biti svinjski medaljoni znotraj še rožnati, drugače postane meso hitro pretrdo.

Ponudimo z belim kruhom. V »trattoriah« okoli Custoze (zdajšnja pisava) jed lahko postrežejo tudi s popečeno mlado čebulo ali praženimi gobami.

Pa dober tek!