Jože Hausman je vsako leto v službi tudi na svoj rojstni dan. / Foto: Tina Dokl

Na rojstni dan v službi

Jože Hausman z Bleda je enajst let snemalec za televiziji Kanal A in Pop TV. Vsako leto na veliki šmaren praznuje rojstni dan, letos petinšestdesetega. Pravi, da so njegove ženske žena Alenka, tašča Helena in kamera, ki ji pravi Lojzka – ta je njegova ljubica.

Vsakoletni veliki šmaren na Brezje ne privabi le veliko vernikov iz vse države, da bi poročali s svete maše v baziliki Marije Pomagaj, prihajajo tudi novinarji iz različnih medijskih hiš. Med njimi je vselej kot del televizijske ekipe Kanala A in Pop TV tudi snemalec Jože Hausman z Bleda. S svojo pozitivnostjo in nalezljivo dobro voljo je Jože med novinarji, ki delujejo in poročajo z Gorenjskega, znan obraz, širša slovenska javnost pa ga pozna predvsem po kvalitetni sliki, ki jo prek televizijskega zaslona posreduje v domove.

Pred dnevi, natančneje 15. avgusta, ga je v želji, naj ji za trenutek pozira, v fotografski objektiv ujela tudi naša fotografinja Tina Dokl. Ravno prav, na njegov 65. rojstni dan, kot je izvedela kasneje. V nagovoru vernikom se je namreč rektor in gvardijan dr. pater Robert Bahčič zahvalil novinarjem za poročanje, hkrati pa je čestital Jožetu za njegov osebni praznik, ki ga vsako leto tudi delavno praznuje na Brezjah.

Jože je sin legendarne blejske babice Ide Hausman, ki je menda »na svet spravila« skoraj pol Bleda. Na porode je vedno hodila peš, dokler je enkrat, ko je hitela na Bohinjsko Belo, ni videl takratni predsednik Tito – in ji je kupil kolo. Kdo bi vedel, najbrž je nekaj pridnosti in zavzetosti pri delu dobil tudi po genski poti od svoje mame. Nekoč je bil zaposlen v Vezeninah Bled in je bil eden tistih, ki je obvladal izdelovanje strojno klekljane čipke, svojo vsestranskost pa je izkazoval tudi kot mojster kamere, snemal je poroke, obhajila, birme, življenjske jubileje ... Enajst let je snemalec pri omenjenih televizijah. Tudi sicer rad poudari, da je zanj idealen dan s kamero v roki. Brez težav gre na teren trikrat na dan, če je treba, bodisi posnet družino, ki praznuje božič, ali pa na polje, kjer pobirajo krompir. Da je kamera, imenuje jo Lojzka, njegova ljubica, pravi.

Sicer pa je zgleden družinski mož in oče. Z ženo Alenko imata sina Petra in hčer Mojco, je pa tudi dedek vnukinji Maši. Pri njem odpadejo tudi vsi stereotipi o taščah, saj sta z ženino mamo Heleno velika prijatelja. Skoraj vsak dan, ne glede na službo in vreme, gre k njej v Radovljico in gresta skupaj na sprehod, se pogovorita o tem in onem, v glavnem pa »rešujeta svet«.