Testenine in pesto

Paradižnik, bučke, jajčevci, bazilika … vse to se zdaj dobi na naših vrtovih, če smo jih posadili pred meseci in imeli nekaj sreče. S testeninami s pisano omako in pestom po genovsko vsega tega ne bo težko »spraviti v promet«.

Za pripravo testenin s poletno omako potrebujemo: 400 g testenin, 1 bučko, 1 jajčevec, 300 g češnjevega paradižnika, 0,5 kg paradižnikove kaše (mezge), 4 stroke česna, 1 žličko rožmarina, 1 šopek bazilike, 3 žlice olivnega olja, sol.

Jajčevec operemo ter narežemo na manjše kocke. Potresemo ga s pol žličke rožmarina, ščepcem soli in pokapamo z žlico olivnega olja. Ponev segrejemo in na njej popečemo pripravljene kocke jajčevca. Popečen jajčevec prenesemo v posodo. Bučko narežemo na kolute in jo ravno tako posolimo in pokapamo z olivnim oljem, potresemo z rožmarinom in popečemo v ponvi. Pečene bučke prenesemo na krožnik. Česen olupimo in nasekljamo, češnjeve paradižnike razpolovimo. Ponovno segrejemo ponev, prilijemo preostalo žlico olja in dodamo česen. Ko česen zadiši, dodamo češnjev paradižnik in ga na hitro popečemo. Zalijemo s paradižnikovo kašo in potresemo z baziliko. Dobro premešamo in pustimo, da zavre. Nazadnje v omako vmešamo še popečen jajčevec in bučko. Testenine skuhamo po navodilu proizvajalca ter jih serviramo na krožnike in prelijemo z omako.

Nasvet: Testenine kuhamo minuto manj in jih nato stresemo k zelenjavni omaki. Dobro premešamo in kuhamo še eno minuto, da se omaka in testenine dobro povežejo.

Za pripravo pesta potrebujemo: 60 g svežih listov bazilike, 40 g parmezana, 2 stroka česna, 30 g pinjol, ščepec soli, ščepec popra, 4 žlice olivnega olja, 1 žlico olivnega olja za preliv.

Liste bazilike operemo, osušimo ter jih na grobo narežemo. Parmezan narežemo na manjše kocke, česen pa olupimo in ga večkrat prerežemo. Baziliko, parmezan, česen in pinjole stresemo v mešalnik in meljemo toliko časa, da dobimo skoraj gladko kremasto zmes. Dobljeno zmes prestavimo v skledo, jo posolimo in popopramo ter prilijemo olivno olje. Vse skupaj dobro premešamo, da dobimo gladek pesto. Nadevamo ga v kozarce. Po vrhu polijemo žlico olivnega olja in dobro zapremo.

Nasvet: Pesto hranimo v hladilniku. Uporabimo ga lahko za obogatitev mnogo jedi, kot so solate, mineštre, testenine … Tudi k omaki v zgornjem receptu se odlično poda.