Ekipa Vogel pred Merjascem: Lidija Beznik, Aleksandra Fiorelli in Tjaša Zupan

Zvezde in kulinarika

Na Voglu so nedavno pripravili kulinarični večer pod zvezdami, na katerem sta svoji kuhalnici ponovno staknila znana slovenska kuharska mojstra, oba Gorenjca, Igor Jagodic in Uroš Štefelin.

Večer so poimenovali Kulinarični večer pod zvezdami in tudi letos je bila planinska koča Merjasec, ki ga je gostila, razprodana. Za jedilnik sta na 1537 metrih nadmorske višine s pomočjo gostinskih delavcev Vogla namreč ponovno poskrbela Igor Jagodic in Uroš Štefelin. Udeleženci kulinaričnega dogodka so se najprej pripeljali na Vogel z nihalko, ko je padla tema, pa so zvezdnato nebo lahko opazovali tudi s pomočjo teleskopa – skupaj z ljubiteljskim astronomom. Že kulinarični dogodek na tej višini je lahko nekaj romantičnega, če pa temu dodamo še opazovanje nočnega neba nad Bohinjem, se celotno doživetje še nadgradi. Tako smo pri Merjascu srečali nasmejana Gorenjca, zakonca Šimenc, Jernejo in Roka, ki sta z obiskom kulinaričnega večera proslavila osebni praznik: 22 let skupne življenjske poti.

Kuharska mojstra sta prisotne pred večerjo pozdravila, predstavila vsak svoje jedi pethodnega menija, še dodani pozdrav iz kuhinje, Štefelin pa je poudaril, da je tudi tokrat jedilnik prilagojen lokalnim surovinam. In tokrat na meniju nismo zasledili zlatovčice, smo pa jezersko postrv – in mimogrede izvedeli, da je bila to nekoč avtohtona riba obeh jezer, tako Bohinjskega kot Blejskega. V Klubu blanskih ribičev se trudijo, da bi jo ponovno pripeljali nazaj, je še povedal Štefelin. In ker naj bi preteklo leto vinska spremljava na večerji šepala, so letos poskrbeli za boljšo vinsko karto, kjer so k vsaki jedi predlagali vino, kar so gostje sprejeli z odobravajočim mrmranjem. Za uvodni glasbeni pozdrav v večer okusov na Voglu pa so zazvenele citre Danice Butinar iz Rateč.

Po pozdravu iz kuhinje, za katerega je poskrbel Jagodic in je paradižniku na krožniku delal družbo mladi bohinjski sir, je na mizo prišla Uroševa hladna predjed z marinirano jezersko postrvjo s kislo repo, čebulo in agrumi, omako vloženega čemaža in marinirano solatko. Tudi naslednji krožnik je bil Štefelinov: testenine, polnjene z mohantom, krema črnega korena, zeliščni drobljenec, črni orehi, zeliščna omaka z bohinjsko smetano in jurčki. Potem je prišla na vrsto Jagodičeva ričota z ragujem bohinjskega goveda, omako s kostnim mozgom, jurčki in vloženimi divjimi zelišči. Njegova je bila tudi sladica, kjer sta tokrat igrala glavni vlogi bohinjski jogurt in figa. Štefelin pa je poskrbel še za glavno jed, kjer so srninemu hrbtu na krožniku delali družbo polenta iz bohinjske trdinke s suho tepko, hruška, kuhana v rdeči pesi in vinu, krema zelene s hruško, vložena šmarna hrušica ter omaka iz rdeče pese in aronije.