Hamdija Muzaferović s pladnjem gibanice iz družinske delavnice / Foto: Tina Dokl

Kar je domače, je najboljše

Kranj – »Trgovinica se sramežljivo skriva za ograjo ... Lastnik boža svoje izdelke domačega izvora, ki se niso rodili na ladji ali guncali na tovornjaku! Gleda k vratom in čaka na kupce ...« Takole je med drugim zapisal v pismo Gorenjskemu glasu bralec in skorajšnji sosed trgovinice Bučka, ki svoja vrata vsako jutro odpre nedaleč stran od vodovodnega stolpa. In smo šli po bralčevem namigu, naj se o ponudbi sami prepričamo. Vodjo Cateringa Bučka Hamdijo Muzaferovića smo vprašali, kako lahko konkurirajo velikim centrom. »Po eni strani – iskreno, težko. Po drugi strani pa niti ne, ker imamo specifične izdelke. Smo majhno družinsko podjetje in vse, kar naredimo, naredimo ročno na poseben način. To so npr. presni piškoti, presne torte, pirini kruhki, gibanica iz ajdove, pirine moke brez jajc, piškoti brez jajc, moke, glutena ... kakovostnega končnega izdelka pa ni brez ekološko pridelanih surovin in mojstra, ki to naredi. Mojstrica priprave je moja žena. Že ko testo mesi, ve, kakšen bo končni izdelek, ker vse dela z občutkom. Recepte ima v glavi, ne na internetu. Izdelki so sveže pripravljeni, najeto imamo delavnico na Planini, dan se za našo družino začne ob treh, štirih zjutraj.« Hamdija pravi, da ljudje počasi, a vse bolj posegajo po lokalnem, zato so ponudbo razširili s sadjem, zelenjavo in še nekaterimi pridelki slovenskih kmetov.