Poletne jedi

V tej vročini se za obrok prileže nekaj lahkega, kar ne obteži želodca, vendar se še vseeno lahko kvalitetno najemo. V ta namen zelo prav pride ajdova kaša s sezonsko zelenjavo in jajcem. Namesto piškotov pa si za sladico ali malico pripravimo kakavove energijske kroglice. So brez dodanih sladkorjev in brez številnih alergenov in predstavljajo čudovito popestritev zaključka obroka.

Za pripravo ajdove kaše z zelenjavo in jajcem potrebujemo: 300 g ajdove kaše, 3 paprike različnih barv, 1 bučko, 2 žlici olja, 4 jajca, sol.

Ajdovo kašo stresemo v posodo, ji dodamo žličko soli in jo zalijemo s 7 dl vode. Zavremo in jo v pokriti posodi kuhamo toliko časa, kot piše na embalaži proizvajalca (približno deset minut). Zelenjavo operemo, očistimo ter jo narežemo na trakove. Ponev segrejemo, prilijemo olje in na njem popečemo zelenjavo, ki jo po okusu posolimo. Jajca ocvremo. Na krožnik postrežemo ajdovo kašo, dodamo zelenjavo in nanjo položimo ocvrto jajce.

Nasvet: Jed po želji začinimo s peteršiljem, rdečo papriko, čilijem, karijem … ali z drugo ljubo začimbo.

Za pripravo kakavovih energijskih kroglic potrebujemo: 250 g datljev, 100 g mletih mandljev, 100 g kakava v prahu, 2 žlici medu, 2 žlici kokosovega olja (masla), 1 pest kokosove moke.

Datlje dobro zmeljemo, da dobimo homogeno maso. Dodamo mlete mandlje, kakav, med in kokosovo olje. Vse skupaj dobro premešamo. Iz dobljene mase oblikujemo manjše kroglice, ki jih nato povaljamo v kokosovi moki. Kroglice hranimo v hladilniku.

Nasvet: Kokosovo olje lahko nadomestimo z rastlinskim mlekom.