Špinačna juha in morska rižota

Le morske sadeže in nekaj začimb moramo pridobiti, vse drugo lahko naberemo na naših vrtovih.

Za pripravo rižote z morskimi sadeži potrebujemo: 400 g riža, 600 g morskih sadežev, 400 g paradižnikovih pelatov, 8 dl jušne osnove, 1 rdečo papriko, 1 zeleno papriko, 1 manjšo bučko, 1 čebulo, 1 korenje, 3 stroke česna, 1 žlico olivnega olja, 1 žličko mlete rdeče paprike, sol.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Prepražimo jo v posodi na žlici olja. Dodamo na kose narezano in očiščeno zelenjavo in vse skupaj dušimo 5 minut. K zelenjavi stresemo riž ter prepražimo, da riž postekleni. Zalijemo z jušno osnovo, pokrijemo in kuhamo 10 minut. Potresemo z mleto rdečo papriko ter primešamo morske sadeže in paradižnikove pelate. Dobro premešamo, po okusu dosolimo ter kuhamo še 10 minut. Ko je rižota skuhana, jo odstavimo s štedilnika in jo pustimo stati nekaj minut. Nadevamo jo na krožnike in po želji potresemo z naribanim sirom.

Nasvet: Če izmed katere od naštete zelenjave nimamo na voljo, jo izpustimo ter jo nadomestimo z večjim deležem preostale zelenjave.

Za pripravo špinačne juhe potrebujemo: 0,5 kg sveže špinače, 2 srednje velika krompirja, 4 stroke česna, 1 košček masla, sol in poper, dva ščepca muškatnega oreščka, 1,5 dl mleka, 4 žlice jogurta.

Špinačo očistimo, jo damo v posodo ter jo zalijemo z vrelo vodo. Pokrijemo in pustimo stati nekaj minut, nato odcedimo. Krompir olupimo ter ga narežemo na manjše kose. Kuhamo ga v litru osoljene vode 10 minut. V posodi raztopimo maslo in na njem prepražimo nasekljan česen. Dodamo narezano odcejeno špinačo in na hitro prepražimo. Potresemo s ščepcem popra in muškatnim oreščkom. Nato dodamo krompir, skupaj z vodo, v kateri se je kuhal. Pokrijemo in kuhamo, dokler krompir ni skuhan. Vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom. Prilijemo mleko, premešamo ter po okusu še dosolimo ali popopramo. Juho nalijemo v skodelice in vsaki dodamo še žlico jogurta.

Nasvet: Namesto špinače lahko uporabimo tudi blitvo ali koprive.