Vid Srpak, »kralj šmorna«, kot je pisalo na plakatu pred stojnico. Fant je energičen in Jezerškov cesarski praženec je privabljal turiste k stojnici, še preden je bil pečen.

Vroča Odprta kuhna v prestolnici

Petek. Ura je pol dvanajstih dopoldne, ko ljudje že začnejo razmišljati o kosilu. V središču Ljubljane se je živo srebro povzpelo na 35 stopinj Celzija, a vrvež turistov na Tromostovju zato ni nič manjši. Slišimo angleščino, španščino in nemščino. Nekje v ozadju francoščino, Kitajci in Japonci so bolj tihi, a oboroženi vsak z najmanj enim fotografskim aparatom.

Pogačarjev trg poleti ob petkih gosti tradicionalno Odprto kuhno med deseto dopoldne in deseto zvečer. Kulinarični dogodek je v slovenski prestolnici priljubljen že od leta 2013. Tudi Gorenjci sodelujejo na ljubljanski Odprti kuhni.

Poleg slaščic, sladoledov, domačih okusov, zelenjavnih jedi diši po Afriki, Egiptu, Turčiji, Kitajski, Perziji ... Vabijo hamburgerji, hot dog, skutni štruklji in ajdovi krapi, školjke, kitajski rezanci, »pohan« piščanec, mesni kralj živali izpod peke, marinirana teletina, ki se peče in peče … Spijete kozarec vina, se odžejate s kraft pivom, osvežujočimi napitki, si privoščite kavo. Raj za turiste v tem času oziroma raj za vse, ki si zaželijo malce drugačnega petkovega kosila ali pa večerje, bi le nekaj prigriznili, »popasli« radovednost na petkovi Odprti kuhni.

Obisk Odprte kuhne se največkrat konča z zadovoljnim nasmehom in polnim želodčkom.

Tokrat se mi je zdelo, da je kljub neznosni vročini gurmanska tržnica nabito polna, a mi je gospa izza stojnice hitro razložila, da je to še zelo prazno. Ena od obiskovalk, ki Odprto kuhno v Ljubljani obišče, če se le da, pa dodala oziroma uporabila prispodobo: »Včasih je gneča tolikšna, da se med stojnicami vije kača ljudi levo in desno, tako da se moraš premikati s tokom ali pa moraš točno vedeti, pri kateri stojnici se boš ustavil, kaj je tisto, kar je pritegnilo pozornost tvojih brbončic, drugače moraš vsakič, ko prideš do konca linije, poskus ponoviti.«