Notranjost lokala Ständige Vertretung – StäV

Pivo in koruzno žganje

Kulinarično raziskovanje Hannovra

Recimo, da imate radi hrano, ste gurman po duši, vas zanimajo nemški okusi in se znajdete v Hannovru. Slovenci morda nanj sploh ne pomislimo, a če vam je zmanjkalo idej, bi vas lahko kot mesto presenetil. Če načrtujete »road trip« po Evropi, ga obiščite spotoma; s sosednjih letališč pa lahko v Hannover letite za neko spodobno ceno.

Hannover je glavno mesto Spodnje Saške – in, ja, tokrat so bili v ospredju njegovi okusi. Tako kot lahko pri nas rezerviraš kulinarično doživetje v mestu – začneš s predjedjo v enem lokalu in zaključiš s sladico v tretjem ali četrtem, tudi Hannover ponuja podobno možnost spoznavanja mesta.

Najprej smo obiskali Ständige Vertretung – StäV, politično in kulturno obarvan lokal, kjer preteklost oživi. Stena, polna fotografij, pripoveduje zanimive zgodbe še iz časov Zahodne in Vzhodne Nemčije. Okušali smo jed nekdanjega kanclerja – v Schröderjevem stilu, kot ji rečejo: karijevo klobaso s pečenim krompirjem, pekočo omako in pečeno čebulo. Naslednji lokal je malce spomnil na našo ljubljansko Drugo violino. V restavraciji Anna Leine, ki je primarno kavarna, a si lahko privoščite tudi zajtrk, kosilo ali le grižljaj, so svoj prostor pod soncem našli tudi ljudje s posebnimi potrebami, ki jih veseli delo v gostinstvu. Juha iz sladkega krompirja s karijem je bila naslednja na meniju.

Nekaj minut peš in znašli smo se pred eno najbolj znanih lokalnih pivnic v Hannovru: Brauhaus Ernst August. Tu smo spoznali hannovrski »Lüttje Lage«. V manjšem kozarcu postrežejo temno pivo Lüttje Lage, v »štamprlu« zraven pa koruzno žganje, pije pa se oboje – naenkrat. Ta tradicija ima korenine v 16. stoletju in izhaja iz časov pivovarja Corda Broyhna. Zraven so postregli še kisle kumarice in njihovo zaseko na kruhu.

Namesto sladice smo izbrali kavo. Kulinarični sprehod po središču mesta smo nadaljevali mimo opere do podhoda na poti do glavne železniške postaje, kjer je simpatična Galerija Choco & Co, ki ponuja širok izbor čokolad in tudi napitkov iz nje, več vrst kav za s seboj; mleto kavo ali kavo v zrnu pa je mogoče tudi kupiti. A za večino ljubiteljev kave iz Slovenije značilna nemška kava, ki je bila sicer zaradi kvalitetne kave (poudarek je bil tudi na tem, da je izhajala iz lokalne pražarne) zelo okusna, spominja bolj na nežen napitek.

Pa pristna, domača jed v Hannovru? Krožnik z mesom, polnjenim zeljem in govejo rulado ter praženim krompirjem lahko naročite na primer v restavraciji Reimanns Eck, kjer sicer strežejo tudi hrano za zahtevnejše okuse, a »Reimannsov kot« vas z menijem prepriča, da ste na pravem mestu, če se vam je slučajno »zaluštalo« okusov, tipičnih za Hannover.