Gregor Buden

Četrtkovi večeri na trgu

Vsak četrtek zvečer v juliju na Linhartov trg v Radovljico vabijo koncerti slovenskih in tujih izvajalcev. Staro mestno jedro se spremeni v prijetno glasbeno prizorišče, ki ga dopolnijo še Okusi Radol’ce.

Večere so v Radovljici poimenovali kar Četrtkovi večeri na trgu, pri čemer so imeli v mislih Linhartov trg. Julija tako trg ob četrtkih zvečer diha predvsem v glasbeno-kulinarični kombinaciji.

Na prvem Večeru je nastopil Jernej Zoran, na drugem pa živahni Towel of Shower z Mitjo Šinkovcem. Ta četrtek, 12. julija, ob 20. uri prihajajo na glasbeni oder Koala Voice, 19. julija King Foo in zadnji četrtek v juliju skupina Kontrabant. Bodo pa ob 19. uri 19. julija nastopili še učenci angleške šole Bexley Grammar School z instrumentalnimi in pevskimi zasedbami.

Menjajo pa se tudi okusi na stojnicah. V četrtek so tako na večeru s svojo ulično ponudbo izvrstnih grižljajev gostovali Klemen in Sonja Geršič ter Milan Burja (gostišče Tulipan), ki so obiskovalce razvajali z mesnim nabodalom z rdečo solato in konopljino čebulo; za sladokusce pa so poskrbeli z moussom bele čokolade in malinovo sredico. Iz gostišča Draga sta se oglasila Aleš Tavčar in Tina Likozar. Pripravila sta hot dog s kranjsko klobaso in cimetov »šmorn«. Restavracija Lambergh se je tokrat predstavila z ribo oziroma »fish dogom«: s hrenovko rahlo dimljene postrvi v bageti, solato in domačim kečapom. Znanemu slovenskemu kuharskemu mojstru, ki se ga prijemlje tudi vzdevek televizijski chef, Gregu Rozmanu je tokrat pomagala Jerca Šturm, ki sicer prihaja iz gostilne Blegoš v Javorjah v Poljanski dolini. Na stojnici Kunstljeve gostilne je Gregor Buden obiskovalcem postregel z znamenitimi »grizikami« ter domačim jabolčnim sokom; takoj na sosednji stojnici pa so si lahko privoščili še okusen gin tonik, ki ga je zmešal sicer Celjan, barman Grega Rudolf. Na Academiini stojnici sta Zala Novak in Manca Willewaldt točili domače pivo; kavarna Panj pa je ravno tako skrbela za žejne obiskovalce: Nejc in Blaženka Jakopič ter Neža Ulanec so ponujali tako koktajl kot jagodno limonado.

Opazili smo veliko turistov. Predvsem takih, ki so želeli v četrtkovem večeru okusiti čim več. Tako se je Angležinja najprej ustavila, da bi okušala »fish dog«, nakar se je že premaknila naprej k nabodalu in na koncu si je za posladek privoščila še cesarski praženec. »Ravno pravšnja večerja s tremi hodi,« se je pošalila.