Sladke češnje

Češnjev kolač s skuto in čokoladni biskvit s češnjami bi lahko uvrstili v kategorijo hitro in enostavno pripravljenih peciv. Obema je skupno, da sta sočna, ne pretežka in sta še posebno priročna za na pot ali piknike, saj ju lahko jemo z rokami.

Za pripravo češnjevega kolača s skuto potrebujemo: 240 g moke, 200 g sladkorja, 4 jajca, 400 g pasirane skute, 2 dl tekočega jogurta, 5 žlic olja, 1 pecilni prašek, 1 vanilijev sladkor, lupinico ene bio limone, sok pol limone, 500 g izkoščičenih češenj.

Moko presejemo in ji primešamo pecilni prašek ter limonino lupinico. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v sneg in jim proti koncu stepanja dodamo tretjino sladkorja. Rumenjakom dodamo preostali sladkor in vanilijev sladkor ter vse skupaj dobro stepemo, da se ves sladkor raztopi. Dodamo skuto, jogurt, limonin sok in olje. Med stalnim mešanjem postopoma dodajamo mešanico iz moke. Pripravljeno maso razporedimo v namaščen pekač. Po vrhu potresemo s češnjami in pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 30 do 45 minut.

Nasvet: Čas peke je odvisen od velikosti pekača in s tem višine kolača. Ali je kolač pečen, preverimo s suhim zobotrebcem. Uporabimo lahko tudi drugo sadje, kot so na primer maline, robidnice, breskve … V zimskem času uporabimo sadje iz kompota.

Za pripravo čokoladnega biskvita s češnjami potrebujemo: 160 g moke, 150 g sladkorja, 4 jajca, 3 žlice temnega kakava, pol pecilnega praška, 4 žlice olja, 1 dl tekočega jogurta, 300 g izkoščičenih češenj.

Moko presejemo in ji primešamo pecilni prašek ter kakav. Rumenjake in beljake ločimo. Beljake stepemo v sneg in jim proti koncu stepanja dodamo tretjino sladkorja. Rumenjakom dodamo preostali sladkor in jih penasto stepemo. Dodamo jogurt in olje ter premešamo. Med stalnim mešanjem postopoma dodajamo mešanico moke in kakava. Pripravljeno maso razporedimo v namaščen pekač. Po vrhu potresemo s češnjami in pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 30 do 45 minut.

Nasvet: Tudi tukaj je čas peke odvisen od velikosti pekača in višine biskvita.