Jagodno-čokoladna torta

Torta, ki je primerna za vsako priložnost ali le kot posladek za po kosilu.

Za pripravo jagodno-čokoladne torte potrebujemo: za biskvit: 3 jajca, 2 žlici moke, 1 zvrhano žlico kakava, 3 žlice sladkorja; za čokoladno kremo: 400 ml sladke smetane, 250 g temne čokolade, 3 liste želatine; za jagodno kremo: 400 ml sladke smetane, 0,5 kg jagod, 3 žlice sladkorja, 5 listov želatine.

Priprava biskvita: Moko pomešamo s kakavom. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v sneg. Rumenjake stepemo skupaj s sladkorjem. V sneg z lopatico vmešamo stepene rumenjake in nato še moko s kakavom. Maso za biskvit vlijemo v okrogel pekač in postavimo v pečico, ogreto na 170 °C. Pečemo od 10 do 15 minut.

Priprava čokoladne kreme: Liste želatine namočimo v hladni vodi ter jo ožamemo. Čokolado stopimo nad vodno kopeljo, ji dodamo želatino, da se raztopi, in nekoliko ohladimo. Smetano stepemo. Vanjo vlijemo stopljeno čokolado in nežno premešamo.

Okrog biskvita postavimo tortni obod in ga prelijemo s čokoladno kremo. Postavimo v hladilnik in se lotimo priprave jagodne kreme.

Priprava jagodne kreme: Liste želatine namočimo v hladni vodi ter jo ožamemo. Jagode operemo, narežemo, stresemo v kozico in jih posladkamo. Segrejemo in kuhamo, dokler se jagode ne zmehčajo in se nekoliko razpustijo. Spasiramo jih s paličnim mešalnikom ter jim dodamo ožeto želatino. Mešamo, dokler se želatina raztopi. Smetano stepemo in ji dodamo ohlajene pripravljene jagode.

Biskvit s čokoladno kremo vzamemo iz hladilnika ter ga prekrijemo z jagodno kremo. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik. Ohlajeni torti previdno odstranimo tortni obod ter jo okrasimo s svežimi jagodami.

Nasvet: Navedene sestavine zadoščajo ta torto s premerom 24 cm. Ko nimamo časa peči biskvita, namesto njega pripravimo piškotno dno. V tem primeru zdrobimo 200 g piškotov, jim primešamo žlico kakava in zalijemo s 100 g stopljenega masla. Mešanico razporedimo po tortnem dnu in dobro pretlačimo.