Srednji vek na Šempeterski

Spoštovani gospod župan Boštjan Trilar, poslušati vaše opise Kranja kot mesta modernih tehnologij, vpetega v svetovne tokove z urbano perspektivo tehnologije veriženja podatkovnih blokov (ob odprtju spomenika blockchain tehnologiji na krožišču na Cesti Staneta Žagarja), spodbujanje podjetništva skozi openlab in podobno, je res spodbudno. Vendar nas zgodovina uči, da je zelo nevarno preskakovati zgodovinska obdobja, saj zanesljivo poruši zgradbo napredka.

Tako bi v občini Kranj morali najprej vse dele občine potegniti iz srednjega veka. Življenju mest v tistem obdobju smo si zapomnili po strahotnih problemih z odplakami, po smradu in blatu na cestah in v domovih meščanov. Natanko to že nekaj let ob vsakem večjem nalivu doživljajo prebivalci Stražišča, natančneje Šempeterske ulice, kjer živi moja mama. Ko jim kleti zalijejo odplake iz kanalizacije je občutek točno tak. Umazana, smrdeča voda s fekalijami, peskom, blatom, listjem in crknjenimi podganami! Ob tem pa seveda uničevanje njihove lastnine, visoki stroški odpravljanja posledic zalivanja objektov in padanje vrednosti njihovih nepremičnin. Ali takšne razmere sodijo v visokotehnološko razvito občino 21. stoletja?

Spoštovani gospod župan, v času vašega mandata niste storili nič, da bi se vedno večji problem na tem območju rešil. Še vedno se na že dolgo pod-dimenzionirano kanalizacijsko omrežje priključujejo novi objekti, vanj se z vseh strani priklapljajo dotoki meteornih vod, na prebivalce, ki tam živijo že dolgo in na njihove hiše pa ne misli nihče. Komunalno podjetje, ki je zadolženo za vzdrževanje sistema, očitno tega dela ne opravlja. Če bi bili jaški redno očiščeni in vtok odplak v omrežje nadzorovan, bi bile težave ob nalivih zanesljivo manjše. Za delo občinskega podjetja je odgovorna njegova ustanoviteljica, torej občina.

Predstavniki Komunale Kranj sicer pridejo pogledat črpanje in čiščenje zalitih stavb, vendar problema ne rešijo. Zato smo jim že povedali, naj se ne hodijo več kazat ob že tako za vse stresnih situacijah, saj samo ovirajo delo stanovalcev in gasilcev, ki so jim pri tem edina pomoč. Očitno bo treba po sodni poti zahtevati povračilo stroškov in izgub zaradi malomarnega upravljanja kanalizacijskega sistema.

Prebivalcem, ki imajo težave s poplavljanjem, predlagam, da prenehajo plačevati odvod komunalnih odplak, saj jih dobijo vrnjene v veliko večji količini.

Nika Perko, Tržič