Matic, Julija, Zala in Nina, mladi kuharji z OŠ Gorje, so pripravili zelenjavne polpetke z medom. / Foto: Gorazd Kavčič

Med, citre in Plakat miru

V kulturni dvorani na Breznici je v nedeljo potekal sklepni nastop mladih kuharskih mojstrov v sklopu projekta Kuhnapato, v središču Domžal so v soboto zapele citre, Lions klub Kranj pa je povabil na odprtje letošnje razstave Plakat miru z naslovom Prihodnost miru.

V kranjski Qulandii so razstavljeni plakati miru učencev osnovnih šol: Predoslje, Helene Puhar Kranj, Staneta Žagarja Kranj in Orehek. Sicer je bil Lions klub Kranj med domačimi klubi prvi, ki se je projektu priključil in tako v mednarodnem projektu Plakat miru sodeluje sedaj že več kot 15 let. Odprtje je spremljal zanimiv glasbeni program, razstava pa bo na ogled do 17. junija letos. Povezovanje programa so zaupali radijki Moniki Tavčar, nastopil je podmladek Sorških orgličarjev KUD Otona Župančiča Sora, robotiko so obiskovalcem predstavili člani uspešne ekipe (ne)Predvidljivi iz OŠ Predoslje, za piko na i pa je nastopil še Nipke. So pa javno razglasili tudi tri najboljša razstavljena dela in tako pod oder poklicali Žana Trilarja (OŠ Helena Puhar), Majo Pavlič (OŠ Staneta Žagarja Kranj) in Aurelio Hartman (OŠ Orehek).

Prireditev S citrami po Domžalah je že ob lanskoletni premierni izvedbi presegla vsa pričakovanja, zato so se organizatorji odločili, da postane tradicionalna. In kot kaže, so jo za svojo vzeli tudi citrarji, saj se jih je letos v Domžalah zbralo več kot 110 – najprej na tržnem prostoru, kjer so svoje citrarsko znanje prikazali člani Slovenskega citrarskega kvarteta, nato pa so se razkropili po mestu in z zvoki tega priljubljenega glasbila polepšali dan številnim Domžalčanom. Igrali so pred znanimi gostinskimi lokali, trgovinami, na parkiriščih in križiščih, med drugim tudi v Domu upokojencev Domžale. Zaključek prireditve je bil tako kot uvod na domžalskem tržnem prostoru, kjer se je zvrstil še skupni nastop vseh sodelujočih citrarjev, ki so tik pred dežjem zaigrali še nekaj slovenskih pesmi, prirejenih za citre.

V okviru praznovanja svetovnega dneva čebel pa je v kulturni dvorani na Breznici potekal sklepni nastop mladih kuharskih mojstrov v sklopu projekta Kuhnapato. Tokrat so se predstavili s tradicionalnimi jedmi v povezavi z medom. Med sodelujočimi so bili tudi mladi kuharji z Osnovne šole Gorje, ki so pripravili zelenjavne polpetke z medom. Kot so nam zaupali, so uporabili naribane bučke in korenje, dodali sesekljano in prepraženo čebulo, kuhano ajdovo kašo, sir, drobtine in jajce, nato pa oblikovali majhne polpetke in jih na malo olja popekli. Na koncu so jih prelili z medom. Slastno!