Invalidi proti zapiranju pošt

Slovenski invalidi so ogorčeni zaradi vse pogostejšega zapiranja tako imenovanih nedobičkonosnih poštnih poslovalnic po vsej državi. Po napovedih sredstev javnega obveščanja bo Pošta Slovenije zopet zaprla pomembno poslovalnico v Mavčičah med Medvodami in Kranjem. Tako bo ostalo več kot 2000 prebivalcev omenjenega območja brez svoje pošte. Do Kranja pa je najmanj 10 kilometrov ali pa še več za tiste, ki žive v še bolj oddaljenih vaseh.

Po statističnih kazalcih je v Sloveniji najmanj od pet do osem odstotkov prebivalcev z invalidnostjo, kar pomeni, da okoli 100 do 160 ljudi s tega območja nikakor ne bo moglo priti do pošte, brez upoštevanja velikega števila starejših in onemoglih, ki nedvomno dosegajo še višji odstotek. To pa očitno vodstva Pošte Slovenije ne zanima.

Pošta Slovenije tako posega v vsedržavno politiko do ruralnih območij, saj odmik pošt, trgovin, podružničnih šol in drugih objektov družbenega pomena nedvomno in takoj vpliva na srednjeročni in dolgoročni obstoj tovrstnih skupnosti. Pošta Slovenije je javno podjetje, ki mora zastopati javni interes, ki pa ni samo kratkoročni dobiček, ampak dejavnik vsesplošne državne politike do naseljenosti v prostoru.

Ker trenutno in očitno Slovenija nima več vodstva ali pa je to v odstopu, predlagamo, da vsi takšni državljani napovedo nepokorščino, saj so na način, ko so jim izmaknili pošto, postali drugorazredni državljani. Vsekakor pa bo zanimivo prebrati predvolilne programe političnih strank, če so vanje vključile tudi ta pomemben dejavnik kvalitete življenja v naši državi.

Borut Pogačnik, Združenje invalidov – Forum Slovenije