Marko Pavčnik v družbi kolegija hotela Astoria Bled

Čokoladni jedilnik

Neke vrste uvod v priljubljeni Festival čokolade v Radovljici predstavlja tudi večerja v Vili Podvin, na kateri je pomembna sestavina jedi čokolada. Letos je festival obiskala tudi čokoladna kraljica.

Tako smo v petek zvečer v družbi treh izjemnih slovenskih chefov, tudi članov združenja JRE, lahko okušali čokoladne Alpe, Primorje in Štajersko. Gostitelj chef Uroš Štefelin je tokrat pripravil jed, kjer so si na krožniku podali roke srna, medved in kakavova zrna. Njegova je bila še čokoladna sladica in tu smo si vseh pet prstov obliznili tudi zaradi sladoleda iz kisle smetane. Goste pa je najprej pozdravila njegova tepka: tepkina sladko-slana čokoladna pralina z gosjimi jetri ob spremljavi kozarca rose penine znamke Silveri šefa restavracije Pikol Tadeja Gašparina. Tadej je na večerji sodeloval tudi kot chef in predstavil dva res posebna krožnika, na katerih so novi okusi ustvarjali ugodje in istočasno porajali kup vprašanj. V osnovi je namreč spajal okuse morja s čokolado oziroma kakavovimi zrni. Krožnika: carpaccio iz gamberov s čokolado, pomarančno olje, suho cvetje in hrustljav krompirjev pire ter jakobova pokrovača v čokoladni tempuri z rdečo peso in kakavovimi zrni. Tako preprosto, a tako zapleteno.

Tretjega sodelujočega chefa pri večerji pa poznamo tudi s televizije. Včasih se kdo celo pošali, da je graščak iz Laškega. Marko Pavčnik je namreč šef restavracije Pavus na Gradu Tabor. Njemu so na čokoladnem jedilniku zaupali juho. Uporabil je 15 divjih zelišč, dodal kakavov raviol s telečjim priželjcem. Zame je bila to najokusnejša jed večera. Sicer slasten, a precej močnih okusov je bil tudi njegov zelenjavni krožnik s cvetačo, tartufi, kakavom in lešniki. Za zaključek večerje pa je na mizo prišla še čokoladna pregreha v obliki tablice Martine in Sebastjana Kalinška. Tokrat h krožnikom niso ponudili samo vinske spremljave, temveč tudi gin, rum in konjak.

Nasmejano 26-letno Manco Mlakar Willewaldt iz Lesc pa smo v soboto srečali na Festivalu čokolade v Radovljici v vlogi čokoladne kraljice. Sicer brez krone, a odeto v kombinacijo različnih rjavih odtenkov in oblik tekstila, za kar so poskrbele dijakinje Srednje šole za oblikovanje iz Maribora s pomočjo mentorice Cvetke Hojnik. Lani je festival gostil čokoladno modno revijo, letos ne, na radovljiški sladki festival se vrača drugo leto.