Na kaj moramo biti pozorni pri nabiranju čemaža, je udeležence festivala v naravi opozoril Dario Cortese.

Festival, posvečen čemažu

V Termah Snovik so minuli konec tedna pripravili prvi Festival čemaža, ki je v dveh dneh sicer privabil nekoliko manj obiskovalcev, kot so si organizatorji želeli, a zato navdušil tiste, ki so prišli.

Snovik – Dvodnevno dogajanje pod velikim šotorom prit Termah Snovik in v okoliških gozdovih je na prvi festival čemaža privabilo trinajst ponudnikov na stojnicah in več deset obiskovalcev od blizu in daleč.

»S prvo izvedbo smo lahko več kot zadovoljni, zagotovo pa bo več ljudi prihodnje leto, ko bo dogodek še bolj prepoznan. Za nas je najpomembneje, da čemaž – darilo narave, ki raste v okolici naših term, predstavimo in vključimo v naše dogajanje in ga ponesemo v širšo uporabo,« je bil v soboto zadovoljen predsednik Turističnega društva Tuhinjska dolina Ivan Hribar. Obiskovalci so na stojnicah lahko okušali in nakupili čemažev namaz, čemaž z baziliko ali čilijem, čemaževe rezance, čemaževe rogljičke, vložene čemaževe popke in marsikaj drugega. Privoščili so si lahko tudi čemaževo kosilo (čemaževa juha z žličniki, čemaževi polpeti in čemaževa pita za sladico). Poleg kulinaričnih aktivnosti pa je bil dogodek predvsem izobraževalne narave. O zdravilnih častnostih in uporabi čemaža sta spregovorili Martina Klodič in Marija Merljak, še poseben zanimiv pa je bil sprehod v gozd z Dariom Cortesejem, poznavalcem samoniklih rastlin, ki je zbranim v naravi na primeru rastlin pokazal razliko med čemažem, jesenskim podleskom, šmarnico in belo čemeriko, torej rastlinami, ki jih najpogosteje lahko zamenjamo med seboj, kar ima lahko tudi usodne posledice. »Pomembno je, da smo osredotočeni, pozorni na vonj in videz in da imamo spoštovanje do rastlin, da jih ne trgamo kar v šopih,« je opozoril Dario Cortese.

Festival bo postal tradicionalen, zagotavaljajo v Snoviku, prihodnje leto pa bodo k sodelovanju pri predstavljanju kulinaričnih posebnosti čemaža povabili tudi okoliške gostince.