Izbrana kakovost tudi za vse vrste sadja

Oznaka Izbrana kakovost – Slovenija zagotavlja potrošnikom pridelavo in predelavo sadja v Sloveniji, nadstandardno kakovost izdelkov ter dodaten nadzor nad pridelavo in predelavo.

Zaščitni znak Izbrana kakovost – Slovenija bodo lahko uporabljali le certificirani pridelovalci in predelovalci sadja.

Kranj – Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je na predlog Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in Zadružne zveze Slovenije potrdilo specifikacijo za sadje in predelane izdelke iz sadja z označbo Izbrana kakovost – Slovenija. Pridelava in predelava sadja je tako po prireji in predelavi mleka in mesa tretja kmetijska dejavnost, ki se je vključila v shemo Izbrana kakovost. Shema zagotavlja potrošnikom, da je sadje pridelano in predelano v Sloveniji, poleg tega pa jim zagotavlja tudi nadstandardno kakovost izdelkov ter dodaten nadzor nad pridelavo in predelavo.

Z zaščitnim znakom Izbrana kakovost bo do­voljeno označevati le sadje, ki izpolnjuje nadstandardne kakovostne kriterije. Sadje mora biti ob spravilu optimalno zrelo in polnega okusa, pogoj za to je optimalna stopnja suhe snovi, za lupinarje pa določena vsebnost vlage. Pri transportu sadja od pridelovalca ali predelovalca do kupca na lokalnem trgu je lahko največ 250 kilometrov zračne razdalje od geometričnega središča Slovenije. Uporaba digestata in komposta iz komunalnih čistilnih naprav kapacitete petsto PE (oseb) in več ni dovoljena. Letni vnos dušika v tla je omejen in je odvisen od vrste sadja. Širina herbicidnega pasu ne sme presegati povprečja ene tretjine neto površine nasada, pri tem pa je pogoj, da je medvrstni prostor zatravljen. Dovoljeno je uporabljati le tista fitofarmacevtska sredstva, ki so registrirana v Sloveniji in jih uporabljajo pri integrirani oziroma ekološki pridelavi sadja. Pri spravilu sadja je treba upoštevati priporočila strokovne službe glede napovedi zrelosti sadežev, kar je najpomembnejše za okusnost in kakovost jabolk. Specifikacija določa tudi pogoje predelave, skladiščenja in priprave sadja za trg, pogoje v hladilnici in sortirnici ter pogoje za nepakirano sadje in izdelke iz sadja.