Pirin kruh s kefirjem in cimetovi polžki

Peka kruha še nikoli ni bila tako enostavna. Vse skupaj le zmešamo, nadevamo v pekač in malo počakamo. Iz pirine moke in kefirja dobimo tako dober kruh, da ga lahko jemo brez dodatkov in prav ničesar ne pogrešamo. Vmes, ko se kruh peče, pa se lahko poigramo še s cimetovimi polžki in tako poskrbimo še za sladek prigrizek.

Za pripravo pirinega kruha potrebujemo: 400 g pirine moke, 400 g kefirja, 0,5 dl mlačne vode, 1 vrečko suhega kvasa, 1 žličko soli.

Kefir segrejemo do mlačnega. Pirino moko večkrat presejemo. Primešamo ji suhi kvas in prelijemo z mlačnim kefirjem in vodo. Vse skupaj s pomočjo kuhalnice premešamo, da dobimo enotno zmes. Dodamo žličko soli in vse skupaj še enkrat dobro premešamo. Nastala bo lepljiva zmes, ki bo delovala tako, kot da potrebuje še dodatek moke. Dobljena zmes ni ne tekoča in ne kot pripravljeno testo za klasični kruh – prav je tako. Zmes razporedimo v manjši podolgovat pekač. Pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati eno uro in pol. Pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, približno 40 minut. Kruh vzamemo iz pečice in ga poškropimo z nekaj kapljicami vode. Pokrijemo ga s kuhinjsko krpo in pustimo, da se ohladi.

Nasvet: Namesto suhega kvasa lahko uporabimo tudi polovico kocke svežega kvasa. Postopek ostane isti, le da sveži kvas nadrobimo med moko.

Za pripravo cimetovih polžkov potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa, 1 skodelico rjavega sladkorja, cimet.

Listnato testo na tanko razvaljamo. Potresemo ga z rjavim sladkorjem in cimetom. Zvijemo ga z obeh strani ter ga narežemo na približno za prst debele dolge polžke. Polžke polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 5 do 10 minut.

Nasvet: Včasih se zgodi, da nam ostane kakšen list ali odrezek listnatega testa. Da bomo vse koristno porabili, iz tega naredimo cimetove polžke.