Župan Marjan Šarec si je skupaj z direktorjem mag. Davidom Skornškom ogledal tudi mesnopredelovalni obrat in novo pakirno linijo. / Foto: Gorazd Kavčič

Poudarek na razvoju prašičereje

V podjetju Meso Kamnik so prejšnji teden gostili župana Marjana Šarca. Predstavili so mu poslovanje in novo pakirno linijo, pogovarjali pa so se tudi o stavbi stare klavnice na Usnjarski, ki naj bi jo občina odkupila.

Kamnik – »Z rezultati naša samozavest raste in prav je, da predstavimo pozitivne trende, saj smo lansko leto zaključili bolje, kot smo načrtovali, prav tako pa si s sodelovanjem z lokalno skupnostjo obetamo rast prepoznavnosti blagovne znamke Anton,« je razloge za vabilo župana pojasnil generalni direktor Mesa Kamnik mag. David Skornšek.

V uvodu je Skornšek, ki je direktor zadnje leto in pol, predstavil trenutno delovanje skupine Farme Ihan, katere član je tudi podjetje Meso Kamnik, in usmeritve za prihodnost, s katerimi stremijo k dvigu samooskrbe Slovenije s svinjskim mesom. »V preteklem letu je bil naš glavni cilj stabilizacija našega sistema, kar smo uspešno dosegli z redefinicijo organizacije in poslovnih procesov ter izboljšanjem finančnega poslovanja. Veliko energije vlagamo v nadaljnji razvoj in rast svoje blagovne znamke Anton, saj si želimo, da bi potrošniki na policah znali prepoznati slovensko meso in bi premogli samozavest, da kakovost tudi zahtevajo,« je povedal Skornšek in poudaril, da imamo Slovenci trenutno 30-odstotno samooskrbo s prašičjim mesom in da slabše že ne more biti. »Naš cilj je prašičerejo dvigniti na višji nivo, to pa pomeni vzpostaviti tesno sodelovanje med rejci, klavnicami, fakulteto, državo … Modele oz. dobre prakse bodo poiskali tudi v tujini. Največji poudarek namenjamo zavedanju o slovenskih surovinah, saj je naše svinjsko meso v celoti iz Slovenije.« Nekdaj znanih farm v Ihanu ni več, saj so jih preselili v Krško in Kočevje.

V Kamniku, kjer je okoli 140 zaposlenih, imajo sedež uprave, klavnico za goveda (prašičev tu ne koljejo) ter hladno in toplo predelavo, in čeprav so na lokaciji na Korenovi cesti šele od leta 2005, so že prostorsko utesnjeni. Zaradi kratkih prodajnih verig potrebujejo več hladilnih kapacitet, zato se bodo v prihodnje še širili.

Župan Marjan Šarec je bil z videnim zadovoljen. »Prehrambna industrija je bila nekoč močna in zelo cenjena in čas je, da se ti časi vrnejo nazaj. Tudi kot potrošnik cenim vračanje k naravnim sestavinam in domačemu mesu. Kamnik potrebuje industrijo in tovrstno tradicijo – zakaj bi nekaj, kar že imamo in še lahko nadgradimo, iskali drugje?«

Občini in družbi Meso Kamnik je skupen tudi projekt z objektom v stare klavnice na Usnjarski ulici, ki naj bi jo občina enkrat odkupila. V načrtu je ozelenitev površin in parkirna hiša, ki bi pripomogla k reševanju problema pomanjkanja parkirnih mest.