Saherjeva torta

Dunajski pridih si lahko pričaramo tudi doma z odlično saherjevo torto.

Za pripravo saherjeve torte potrebujemo: za biskvit: 6 jajc, 150 g sladkorja, 130 g masla, 130 g moke, 1 žlico temnega kakava, 160 g temne čokolade, 1 ščepec soli; za premaz: marelično marmelado; za preliv: 150 g temne čokolade, 1 dl vode, 100 g sladkorja.

Priprava biskvita: Čokolado raztopimo nad vodno kopeljo in jo nekoliko ohladimo. Moko presejemo. Rumenjake in beljake ločimo. Beljakom dodamo ščepec soli in jih stepamo. Preden nastane trd sneg, jim dodamo 100 g sladkorja in jih stepemo do konca. Maslo narežemo na koščke, mu dodamo preostali sladkor (50 g) ter stepemo. Maslu in sladkorju dodamo stopljeno čokolado in med stalnim mešanjem dodajamo še rumenjake. Nato tej masi med stalnim mešanjem dodamo še kakav in presejano moko. Nazadnje vmešamo še beljake s sladkorjem. Polovico beljakov vmešamo na hitro, drugo polovico pa na rahlo s pomočjo kuhinjske lopatice. Pripravljeno maso za biskvit vlijemo v namaščen tortni model in pečemo v pečici na 170 °C 40 minut. Pečen biskvit vzamemo iz pečice. Ko je ohlajen, mu odstranimo tortni obod in ga prerežemo, tako da dobimo dva biskvitna kroga.

En biskvit premažemo z marelično marmelado in ga prekrijemo z drugim biskvitom. Z marmelado prav tako premažemo vrh in obod torte.

Priprava preliva: V kozico stresemo sladkor in ga prelijemo z 1 dl vode. Segrejemo do vretja in mešamo. Ko zavre in se sladkor raztopi, zmanjšamo temperaturo štedilnika. Dodamo nalomljeno čokolado in mešamo, dokler se čokolada ne raztopi. Še z vročim pripravljenim prelivom prelijemo torto. Torto pustimo stati 30 minut na sobni temperaturi, nato jo postavimo v hladilnik za toliko časa, dokler se čokoladni preliv ne strdi.

Nasvet: Torta se lahko je že takoj, ko se čokoladni preliv strdi, vendar je še boljša naslednji dan, ko se vsi okusi prepojijo. Sestavine za torto so primerne za tortni model premera 20 do 24 centimetrov.