Hranila za zdrave oči

Raziskave kažejo, kako zelo pomembna je hrana za dobro in pravilno delovanje oči. Skrb za zdrave oči naj bo prisotna tudi na krožniku. Hrana, ki vsebuje veliko vitaminov, mineralov, elementov v sledovih in antioksidantov, oskrbuje naše oči in jih varuje pred škodljivimi vplivi okolja.

Pomembna živila za zdrave oči so agrumi, paprika, korenje, bezeg, borovnice, črno grozdje, olja iz žitnih kalčkov, paradižnik in paradižnikov sok, špinača, buče, soja, polnozrnati izdelki, gobe, alge, peteršilj, mastne ribe.

Vitamin C varuje pred prostimi radikali in oksidativnim  stresom. Glavni vir so agrumi, paprika, šipek, peteršilj in jagode goji.

Vitamin E očesne maščobne kisline varuje pred razkrajanjem. Najdemo ga v rastlinskih oljih, oljih žitnih kalčkov in žitnih kalčkih.

Vitamin A varuje pred prostimi radikali in  oksidativnim stresom ter izboljšuje vid v mraku. Največ ga je v korenju, ribjem olju, jetrih, rumenjaku, mleku in mlečnih izdelkih, rumeni in zeleni zelenjavi.

Karotenoidi (lutein, zeaksantin) varujejo pred prostimi radikali in oksidativnim stresom. Vsebujejo jih paradižnik, rumena koleraba, buče, zelje, peteršilj, ohrovt, špinača, koruza ...

Vitamin B2 (riboflavin) varuje pred prostimi radikali in oksidativnim  stresom. Najdemo ga v kvasu, mleku, siru, žitnih zrnih, jajcih ... Folna kislina razgrajuje homocistein in s tem zmanjšuje oksidativni stres. Največ je najdemo v zeleni listnati solati, pšeničnih kalčkih in govejih jetrih.

Cink je sestavina antioksidantnih encimov. Najdemo ga v ribah, mesu, mlečnih izdelkih, polnovrednih žitih, lupinarjih ...

Bioflavonoidi varujejo pred prostimi radikali in oksidativnim stresom, ter širijo kapilare. Najdemo jih v sadju in zelenjavi.

Selen spodbuja sisteme za razstrupljanje v očeh, je sestavina antioksidantnih encimov. Največ ga vsebujejo meso, ribe, soja, riž, sezamova semena, kokosov oreh, pistacije, brazilski oreščki in jastog.

Cist(e)in je sestavina antioksidantnih encimov in mlečnih beljakovin. Vsebujejo ga ribe, zelje, grah, špinača, koruza, grozdje ...

Tavrin varuje pred prostimi radikali in oksidativnim stresom, obnavlja poškodovane celice. Najdemo ga v algah in gobah.

Dokozaheksanojska kislina izboljšuje ostrino vida in vid v mraku. Vsebujejo jo mastne ribe.

Energijo jeter in oči šibijo zagrenjenost, nestrpnost, jeza, zavist, ljubosumje, občutek večvrednosti in lenoba; krepijo pa jo zadovoljstvo, usmerjenost, prijaznost, disciplina in prilagodljivost.