Foto: osebni arhiv

Gorazdov sladki recept

Za tiste, ki se radi igrate s svojo slaščičarsko domišljijo, je Gorazd prispeval recept za tortice s smetano, malinami, bezgom, čokolado in jedilnim cvetjem.

Začnemo z biskvitom. Močno stepemo v kremo 500 g beljakov in 160 g sladkorja v prahu. Skupaj stopimo 500 g temne, 53-odstotne čokolade (stopljene na največ 45 °C) in 120 g masla, nato stopljeni masi dodamo 100 g rumenjakov. Tekočo zmes iz čokolade, masla in rumenjakov vmešamo med kremo iz beljakov in sladkorja v prahu. Vse skupaj damo v model in pečemo pri 120–130 °C nekaj minut. Pazimo, da biskvita ne zapečemo. Za malinovo polnilo z bezgom potrebujemo 200 g malinovega pireja, 50 g bezgovega sirupa in 2 g agar agarja. Vse skupaj zavremo. Ohladimo in ohlajeno zmešamo s paličnim mešalnikom. Nabrizgamo na čokoladni biskvit. Smetanov mousse: 4 g želatine namočimo v hladni vodi, da nabrekne; 100 g mleka, jedilno žlico sladkorja ter jedilno žlico suhih bezgovih cvetov segrejemo na 80 °C, vmešamo nabreklo želatino. Dodamo 500 ml rahlo stepene smetane. Kremo nato zlijemo v model, v katerem je malinovo polnilo na čokoladnem biskvitu. Ohladimo. Ohlajeno vzamemo iz modela ter postrežemo.