Slaniki

Sledeči recept sem povzela iz Kulinarike.net od avtorice ''anjaboris''. Ker so bili nastali slaniki tako okusni, mehki, boljši kot iz katerekoli pekarne, sem se odločila, da ga z nekaterimi prilagoditvami delim z vami.

Za pripravo slanikov potrebujemo: za testo: 1 kg moke, 2 kocki kvasa, 600 ml mlačnega mleka, 2 žlici sladkorja, 1 žlico soli, 130 ml olja, 2 žlici kisa; za preliv: 3 žlice moke, 1 žlico gustina, 1 zravnano žlico soli; ostale sestavine: mleko in olje za premaz.

Kvas nadrobimo v skodelo, dodamo 2 žlici sladkorja in 5 žlic moke. Zalijemo z mlačnim mlekom in pustimo na toplem vzhajati 15 minut. V večjo skledo ali na čisto delovno kuhinjsko površino presejemo moko. Na sredini naredimo jamico in okrog nje potresemo sol. Na sredino jamice vlijemo vzhajan kvas, dodamo olje in kis. Vse skupaj zamesimo v testo. Testo postavimo v pomokano posodo, pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 45 min do ene ure oz. dokler se količina testa ne podvoji. Testo pregnetemo in ga pustimo, da še enkrat vzhaja. Iz testa oblikujemo manjše »žogice« ter jih ovalno razvaljamo. Po dolžini jih zvijemo in položimo v globok pekač. Premažemo jih z mlekom in jih pustimo vzhajati še 15 minut. Pečemo jih v pečici, ogreti na 200 °C, najprej 8 minut. Po tem času jih vzamemo iz pečice in jih pokapljamo s prelivom. Preliv pripravimo tako, da v skodelici zmešamo moko z gustinom, dodamo sol in prilijemo toliko vode, da nastane gladka zmes. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še 5 minut. Slanike ponovno vzamemo iz pečice in jih premažemo z oljem. Pečemo jih še toliko, da se lepo zapečejo. Pečene slanike vzamemo iz pečice in pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo, da se počasi ohladijo. Tako bo skorjica ostala mehka, slaniki pa bodo ostali sveži dalj časa.

Nasvet: Testo bomo najlažje razdelili na enakomerno velike dele tako, da testo najprej razpolovimo. Vsako polovico prerežemo na polovice. Dobljene četrtinke spet prerežemo na polovico. Dobimo osminke in tudi te prerežemo čez polovico. Tako bomo dobili 16 enako in primerno velikih »žogic«.