Ajdova kaša z bučo in jabolčna tortica

Po praznikih je čas, da si malce oddahnemo od težkih jedi in si raje privoščimo kaj lažjega in bolj zdravega. Ajdova kaša z bučo in jabolčna tortica za sladico sta dokaz, da je lahko zdravo še kako okusno in enostavno za pripravo.

Za pripravo ajdove kaše z bučo potrebujemo: 0,5 kg bučnega mesa, 1 čebulo, 300 g ajdove kaše, 1 šopek peteršilja ali drobnjaka, 3,5 dl jušne osnove (ali 3,5 dl in 1 žlička soli), 1 žlica olivnega olja.

Bučo olupimo, ji odstranimo semena in jo narežemo na manjše kocke. Čebulo olupimo in jo nasekljamo. Na olju najprej prepražimo čebulo. Ko se razpusti in zadiši, ji dodamo pripravljeno bučo. Pražimo nekaj minut in dodamo ajdovo kašo. Premešamo ter zalijemo z jušno osnovo. Pokrijemo in kuhamo približno 15 minut oziroma dokler bučno meso in ajda ne postaneta mehka. Na koncu vmešamo še nasekljan peteršilj ali drobnjak ter postrežemo.

Nasvet: Ajdo pred kuhanjem za nekaj ur namočimo v vodi in tako skrajšamo čas kuhanja. Priporočam uporabo muškatne in maslene buče ali buče hokaido.

Za pripravo hitre jabolčne tortice potrebujemo: 4 jabolka, 100 g ovsenih kosmičev, 50 g grobo mletega kokosa (kokosove moke), 2 žlici lanenih semen, 150 g datljev, 1 dl vode, 50 g rožičeve moke, 1 pecilni prašek, 2 vaniljeva sladkorja, lupinica 1 bio limone, sok 1 limone, ščepec soli, 1 žličko cimeta.

Datlje za vsaj 1 uro namočimo v topli vodi. Jabolka olupimo, jih narežemo na krhlje ter jim odstranimo na pečke. Polovico jabolk narežemo na tanke lističe in jih prihranimo za pozneje. Drugo polovico jabolk naribamo. V mešalniku skupaj zmeljemo ovsene kosmiče, kokosovo moko in lanena semena. Nato dodamo vse preostale sestavine (razen lističev jabolk): namočene datlje (vključno z vodo), rožičevo moko, pecilni prašek, vaniljev sladkor, sol in cimet. Vse skupaj zmeljemo do gladke mase. Pekač obložimo s papirjem za peko in vanj vlijemo pripravljeno maso. Po vrhu razporedimo lističe jabolk. Tortico pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, okrog 40 minut.

Nasvet: Čas peke tortice je odvisen od njene višine. Ali je pečena, preverimo z zobotrebcem – če ostane suh, je pečena. Sama sem uporabila okrogel model premera 18 centimetrov.