Lešnikovi in ovseni piškoti

December bi lahko poimenovali mesec peke, ki je v nekaterih gospodinjstvih že v polnem zagonu. Ko nas ''prime'' želja po peki, je najbolje, da spečemo piškote, saj ti zdržijo v škatli dalj časa, prav tako pa imamo vedno nekaj na zalogi, ko nas obiščejo gostje.

Za pripravo lešnikovih piškotov potrebujemo: 150 g mletih lešnikov, 250 g moke, 200 g masla, 150 g mletega sladkorja, 1 jajce, 1 žličko pecilnega praška, 1 ščepec soli; za nadev in posip: čokoladni namaz in mleti sladkor.

V skledi zmešamo mlete lešnike, moko in pecilni prašek. Posujemo s sladkorjem in s soljo. Dodamo na koščke narezano maslo in jajce. Vse skupaj vgnetemo v testo. Testo naj počiva v hladilniku 30 minut. Na čisti pomokani površini razvaljamo testo in s pomočjo modelčkov oblikujemo piškote. Polovica piškotov naj ima na sredini luknjico. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 10 minut. Ohlajene piškote z luknjicami potresemo s sladkorjem v prahu. Na piškote brez luknjice nadevamo za približno pol žličke čokoladnega namaza in jih prekrijemo s piškoti z luknjico.

Nasvet: Sestavine naj bodo pred uporabo ogrete na sobno temperaturo. Po potrebi v testo dodamo še moko.

Za pripravo ovsenih piškotov potrebujemo: 250 g ovsenih kosmičev, 200 g polnozrnate moke, 250 g masla, 180 g rjavega sladkorja, 2 jajci, 1 pecilni prašek, 1 zravnano žličko cimeta, 1 ščepec soli, 1 pest rozin, 1 pest sesekljane temne čokolade.

V večji posodi ali na čisti delovni kuhinjski površini pomešamo moko, ovsene kosmiče, pecilni prašek, sladkor, cimet in sol. Dodamo na koščke narezano maslo. Vse skupaj premešamo, da se maslo sprime z vsemi sestavinami. Dodamo jajci in zgnetemo testo. Na koncu v testo vgnetemo še rozine in nasekljano temno čokolado. Iz pripravljenega testa oblikujemo za približno oreh velike kroglice, ki jih polagamo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Piškote pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 10 do 15 minut.

Nasvet: Priporočam uporabo pirine polnozrnate moke, saj ta prijetno dopolni okus piškotov. Maslo naj bo pred uporabo nekaj časa na sobni temperaturi ali pa ga pred uporabo malo zmehčamo v mikrovalovni pečici.