Kuharjem se je v Podvinu pridružil tudi glasbenik Rudi Bučar. / Foto: Tina Dokl

Dve vili na en mah

Vrh kulinarike se je zbral v Podvinu. Predstavili so novo kuharsko knjigo, prilagojeno bolnikom s sladkorno boleznijo. Svoja vrata pa ponovno odpira še ena vila: Vila Bella pri Preddvoru.

V Vili Podvin se je pred kratkim zbrala tako rekoč vsa smetana slovenske kulinarike. Marcela Klofutar in chef Uroš Štefelin sta gostila kuharske mojstre, ki so se tokrat zbrali v okviru projekta Najboljše z vrha, kuharske knjige, v kateri so združili svoje moči in pripravili jedilnike, ki bodo navdušili še tako zahtevnega jedca pa tudi vse, ki skrbijo za svoje zdravje in cenijo zdravo prehrano, ne nazadnje je namenjena bolnikom s sladkorno boleznijo. Recepti namreč temeljijo na izbiri kvalitetnih in zdravih sestavin, opremljeni pa so z izračuni teže porcij, energije, beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov in prehranskih vlaknin.

Med sodelujočimi avtorji so tudi številni Gorenjci: Veronika Aljančič z gostilne Pr’ Bizjak na Zgornji Beli je tako med drugim prispevala recept za porovo juho, Vesna Čarman iz gostilne Danilo v Retečah jagenjčkov file s pistacijo, gorgonzolnim pirejem in zelenjavo, Uroš Gorjanc iz gostilne Krištof v Predosljah predlaga sarmice v ohrovtovih listih, nadevane z ajdovo kašo in šampinjoni, Grega Rozman iz Lambergha v Dvorski vasi solato s potočnim rakom in lazanjo z bikovim repom, Uroš Štefelin iz Podvina pa ješprenčkovo rižoto s tepko in hrenom ter dimljeno postrvjo.

In še nasvet dietetičarke Andreje Širca Čampa: »Uživajte po pameti pa brez slabe vesti. Ne pozabite na načela zdrave prehrane: redno, zmerno, sveže, lokalno pestro, za osebe z diabetesom pa še prešteto.«

Restavracija Vila Bella, ki jo najdemo na Srednji Beli pri Preddvoru, pa ponovno odpira svoja vrata. Družabni dogodek ob odprtju se je zgodil prav na prvega decembra, glavna krivca zanj pa sta brata Teršek: Korl, ki je gonilo nove zgodbe in kuhar z dolgoletnimi izkušnjami – tudi iz tujine, ter njegov brat Valter, ki je v strežbi. Preddvorčana menita, da si vila zagotovo zasluži prostor na slovenskem kulinaričnem zemljevidu. Korl razloži, da so ponudbo prenovili, cene so dostopne, nova zgodba obljublja kvaliteto. Na meniju najdemo tako argentinsko kot slovensko govedino, drugačne sladice, celo originalen dunajski »šnicel«. Ob odprtju smo spoznali še hišno vino vinarstva Pipan, okušali sire »veselih koz«, pivo domačega pivovarja, odprli pa so slikarsko razstavo Franca Gučka - Gučija, ki bo na ogled do konca januarja, ko ji bo sledila nova razstava. So pa tokrat dogajanje v Vili Belli zastavili širše, s precej idejami in načrti za prihodnost.