Kolački s karamelo in čokolado

Piškoti s karamelo, obliti s čokolado ... Sliši se zelo dobro in verjetno veste, o kateri čokoladici govorim. Prav tako, še celo boljšo, lahko pripravimo sami doma.

Za pripravo 'twixa' potrebujemo: za piškotno podlago: 180 g moke, 40 gustina (koruznega škroba), 125 g masla, 60 g mletega sladkorja, ščepec soli; za karamelni preliv: 400 g bombonov mlečnih karamel, 1,5 dl sladke smetane; za čokoladni preliv: 200 g čokolade, 100 g masla.

Najprej pripravimo piškotno podlago: Moko zmešamo z gustinom, s soljo in z mletim sladkorjem. Dodamo na koščke narezano maslo in vse skupaj dobro zgnetemo v čvrsto testo. Testo naj počiva v hladilniku 30 minut. Na pomokani površini razvaljamo testo in z njim obložimo pekač. Pekač naj bo velik približno toliko, kot je navaden list papirja (format A4). Testo z vilicami večkrat prebodemo in ga pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15 minut.

Priprava karamele: Mlečne karamele odvijemo in jih stresemo v kozico. Prilijemo jim smetano ter jih počasi segrevamo, dokler se popolnoma ne raztopijo. Vmes večkrat premešamo. S pripravljeno karamelo prelijemo pečeno piškotno podlago.

Ko se karamela ohladi in nekoliko strdi, pripravimo čokoladni preliv: V lonček nadrobimo čokolado, ki ji dodamo na koščke narezano maslo. Vse skupaj stopimo nad paro ali v vodni kopeli. Stopljeno čokolado malce ohladimo in z njo prelijemo karamelo.

Pekač postavimo za dve uri v hladilnik, da se čokolada ohladi in strdi. 'Twix' narežemo na manjše kvadrate ali daljše palčke, kot je v originalu.

Nasvet: Karamela, pripravljena iz bombonov, je lažja za pripravo, hkrati pa dosežemo, da tudi ohlajena ostane v tekoči obliki.