Obvoznica mimo Vrbe

Odgovor na članek Zahodna obvoznica mimo Vrbe, ki je bil v Gorenjskem glasu objavljen 17. novembra 2017.

V primeru umeščanja in izgradnje obvoznice mimo vasi Vrbe se je na Alpe Adria Green (AAG) obrnila civilna iniciativa Skupina za trajnostni razvoj Vrbe (STRV), ki se več kot deset let bori proti okoljsko in naravovarstveno nesprejemljivi trasi obvoznice mimo Vrbe, sprejete v trenutno veljavnih prostorskih aktih Občine Žirovnica (OPN). Akti namreč upoštevajo graditev obvoznice po t. i. varianti E (zahodni obvoznici), večina krajanov Vrbe ji nasprotuje in zahteva alternativno rešitev, kar so večkrat tudi javno poudarili na zborih krajanov, ob prisotnosti župana Občine Žirovnica, ki je dal zavezo za kompromisno oblikovanje trase, ki bo zadovoljila vse vpletene. Občina Žirovnica je pripravila štiri predloge trase: A, B, C in D; A in B potekata po zahodni strani vasi, C in D po vzhodni. Občina je z dajalci soglasja pred sprejetjem OPN razpravljala o trasah A, B in C, vendar nobena od tras ni dobila zahtevanih soglasij. Občina je zato pripravila nov predlog trase, t. i. varianto E na zahodni strani Vrbe, ki je dobila soglasja in bila sprejeta v okviru OPN Občine Žirovnica.

Krajani vasi Vrba so podprli graditev obvoznice po vzhodni strani, torej varianti C in D. Občina Žirovnica je v spremenjen OPN vključila vzhodno obvoznico, t. i. traso C, vendar ni dobila vseh soglasij (ministrstvo za kmetijstvo, zavod za varstvo kulturne naravne dediščine ...), ker preveč posega v območje zaščitene kulturne dediščine Vrbe. Za traso D občina ni iskala soglasij. Tako kot je novinarka zapisala v članku, župan sedaj dviguje roke nad vzhodno in začenja z umeščanjem zahodne obvoznice.

Po pregledu dokumentacije ter pogovorih s krajani Vrbe in člani civilne iniciative smo v AAG prepričani, da bi Občina Žirovnica lahko umestila obvoznico mimo Vrbe na traso D, kar bi bilo sprejemljivejše tako za varstvo okolja kot za prebivalce. Ni nam jasno, zakaj župan zanjo ni iskal soglasij, zato pričakujemo odgovor.

Tony Mlakar, projektno pravna pisarna AAG Jesenice