Dimnikarji dražji ali cenejši

V članku z naslovom Dimnikarji dražji ali cenejši, ki je bil objavljen 4. novembra 2017 v Gorenjskem glasu, so opisane navedbe Ministrstva za okolje in prostor, da so časovni normativi postavljeni na strokovnih podlagah. Navedeno ne drži, zaradi česar v Sekciji dimnikarjev pri OZS navajamo nasprotna dejstva in okoliščine, ki v bistvenem dopolnjujejo navedeno v omenjenem članku. Prav tako ne drži navedba ministrstva, na široko povzeta v članku, da znesek za izvedene dimnikarske storitve že vključuje potne stroške, kadar je uporabnik od sedeža dimnikarske družbe oddaljen do 25 km.

Časovni normativi za delo dimnikarjev so le delno utemeljeni na strokovnih podlagah študije Univerze v Mariboru, pri tem pa Ministrstvo ni upoštevalo pomembnih vsebinskih pojasnil. Študija namreč upošteva in normira le dimnikarska dela pri uporabniku, v ločenem poglavju pa enoznačno navaja nenormirani del nalog dimnikarja. V tem okviru Ministrstvo tako ni upoštevalo vseh del, ki jih dimnikarske družbe morajo storiti v podjetju, izven doma uporabnika (npr. zapisniki, vodenje evidence, komunikacij z uporabniki, arhiviranje, obveščanje inšpekcij itd.), in stroške za nabavo in vzdrževanje potrebne opreme. Zato časovni normativi niso utemeljeni in postavljeni na strokovnih podlagah.

V cene dimnikarskih storitev potni stroški sploh niso vključeni, saj v strokovnih podlagah (študija univerze v Mariboru) niso normirani. Ministrstvo je potne stroške preprosto preložilo na dimnikarske družbe in jih delno priznalo le, kadar je uporabnik oddaljen več kot 25 km. Pri tem gre za očitno neupoštevanje določil zakona, ki pravi, da morajo potni stroški biti vključeni v ceno storitev.

Ključno je, da novi Zakon o dimnikarskih storitvah omejuje cene na trgu, in to na podlagi enostranskega in nepopolnega branja ter razumevanja strokovnih podlag. Posledice takšnega ravnanja lahko kratkoročno prizadenejo dimnikarske družbe, dolgoročno pa ima takšno omejevanje cen predvsem posledice na požarni, zdravstveni in okoljski varnosti pa tudi na učinkoviti rabi energije, kakovosti zraka in zaščiti potrošnikov. Zgolj nekritično povzemanje mnenj ministrstva v člankih žal javnosti in bralcem ne omogoča pravih informacij.

Simon Dovrtel, predsednik sekcije dimnikarjev pri OZS