Janja Garnbret na kranjsko tekmo že drugo leto zapored prihaja kot skupna zmagovalka svetovnega pokala tako v težavnosti kot v kombinaciji, poleg tega je tudi druga v skupni balvanski razvrstitvi. / Foto: Gorazd Kavčič

Spektakel na kranjski steni

Jutri in v nedeljo bo plezalna stena v Športni dvorani Zlato polje v Kranju prizorišče dvaindvajsete finalne tekme svetovnega pokala v športnem plezanju v težavnosti, na njej pa bo nastopilo tudi kar dvajset naših športnih plezalk in plezalcev.

Kranj – Svetovni pokal v športnem plezanju, ki ga Planinska zveza Slovenije organizira pod okriljem Mednarodne zveze za športno plezanje, se bo tudi letos zaključil v Kranju. »Prijavljenih je 126 tekmovalcev iz 22 držav, kar je še več kot lani. Na startni listi je 56 deklet in sedemdeset fantov,« je povedal vodja tekmovanja Tomo Česen.

Prireditev se je začela že včeraj zvečer s predavanjem vrhunskega plezalca Adama Ondre, nadaljevala pa se bo jutri ob 8. uri zjutraj, ko se bodo začele kvalifikacije moških. Ob 13. uri bodo sledile kvalifikacije žensk, zvečer ob 20. uri pa je na sporedu polfinale. Nedelja je rezervirana za finale, ki se bo začel ob 16.45.

»Računam na močno podporo gledalcev. V ženski konkurenci imamo že našo zmagovalko Janjo Garnbret v skupnem vrstnem redu tako v težavnosti kot tudi v kombinaciji, pri moških pa imamo še vedno možnosti za osvojitev kolajne v skupnem vrstnem redu. Slovenska reprezentanca je na domači tekmi kot vedno zastopana z nekoliko več tekmovalci in upam, da je to zadosten razlog, da bo prišlo v dvorano dovolj gledalcev in bo vzdušje pravo,« je povedal Tomo Česen.

V Kranju bo namreč nastopilo kar dvajset slovenskih reprezentantov. »Ekipa bo številnejša kot na preostalih tekmah letošnje sezone, saj je prav, da ponudimo priložnost še drugim članom reprezentance, ki bodisi za prejšnje tekme niso bili izbrani bodisi so bili specialisti za druge discipline. Predvsem pa je pomembno, da dobijo izkušnjo naši najmlajši, na katere računamo v prihodnosti,« je povedal selektor slovenske reprezentance v športnem plezanju Gorazd Hren.

Tako bodo med dekleti nastopile Janja Garnbret, Mina Markovič, Tjaša Kalan, Katja Kadić, Veronika Meke, Kaja Skvarč Božič, Vita Lukan, Mia Krampl, Urška Repušič, Lana Skušek, Tjaša Slemenšek in Lučka Rakovec, med fanti pa Domen Škofic, Jernej Kruder, Martin Bergant, Milan Preskar, Anže Peharc, Zan Sudar, Luka Potočar in Klemen Novak.

Kot pravijo organizatorji, tudi letos veliko pozornosti namenjajo spremljevalnemu programu. Poleg včerajšnjega predavanja vrhunskega plezalca Adama Ondre se jutri obeta bogat celodnevni spremljevalni program, ki bo namenjen otrokom oziroma družinam. Tako jutri pred polfinalom kot v nedeljo pred finalom si bo mogoče ogledati tudi vrhunske filme s Festivala gorniškega filma.