Mini jabolčne pite

Piškoti ali jabolčna pita? Zakaj ne bi naredili krhkih piškotov, ki so polnjeni z jabolčnim nadevom. Dobili bomo piškote, ki se kar stopijo v ustih in so po okusu podobni jabolčni piti. So odlična popestritev kot pecivo, ki ga postrežemo h kavi, ali kot dodatek k drobnemu pecivu.

Za pripravo mini jabolčnih pit potrebujemo: za testo: 0,5 kg moke, 250 g masla, 180 g mletega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 2 jajci, pol pecilnega praška, 1 bio limono; za nadev: 4 večja jabolka, 3 žlice sladkorja, 1 žličko cimeta, 20 g masla.

Priprava testa: Moko presejemo in ji primešamo pecilni prašek. Posujemo s sladkorjem, vaniljevim sladkorjem in naribano limonino lupinico. Dodamo na koščke narezano maslo in jajca. Vse skupaj zgnetemo v testo. Testo postavimo za pol ure v hladilnik.

Priprava nadeva: Jabolka olupimo, jim odstranimo semena in narežemo na drobne lističe. V kozico stresemo sladkor in ga segrejemo, da nastane karamela. Karameli dodamo maslo in vmešamo pripravljena jabolka. Posujemo s cimetom in dobro premešamo.

Sestavljanje jabolčnih pit: Testo razvaljamo na pomokani površini na pol centimetra debelo (tako kot bi razvaljali testo za piškote). Iz testa s pomočjo skodelice ali kozarca izrežemo kroge, ki naj imajo premer približno 8 centimetrov. Na krog testa položimo za eno žlico pripravljenega nadeva in pokrijemo z drugim krogom testa. Robove stisnemo skupaj s pomočjo vilic. V vsak zgornji del testa z nožem zarežemo križ. Pripravljene pite zlagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, približno 15 minut.

Nasvet: Za piškotno testo je priporočljiva uporaba ostre moke. Testo se nam bo lepše naredilo, če imamo vse potrebne sestavine pred uporabo nekaj ur na sobni temperaturi.