Prehrana po TKM (IX. del)

Poglejmo, kam energijsko spadajo še preostale skupine živil: zelišča, semena, oreščki, pijače, olja, sladila.

Zelišča, začimbe

Nevtralna: žafran, navadni plešec, cvetni prah

Mrzla: sol, sojina omaka, miso, agar agar

Hladna: pehtran, amarant, kreša, meta, žajbelj, bezgovi cvetovi, krebuljica

Topla: vanilja, bazilika, kumina, koper, pehtran, sveži ingver, janež, kardamom, koriander, kumina, luštrek, lovor, origano, rožmarin, drobnjak, gorčica, timijan, angelika, strok rožiča, šetraj, kis, peteršilj, kurkuma, brinove jagode, mleta sladka paprika, kapre, pelin

Vroča: cimet, komarček, kajenski poper, čili, kari, posušeni ingver, česen, muškat, klinčki, poper, zvezdni janež, tabasko

Oreščki, semena, fižol

Nevtralni: kokosovi orehi, lešniki, arašidi, indijski oreščki, mandeljni, črni sezam, sončnična semena, grah, rdeči fižol kidney, fižol adzuki

Hladni: bučna semena, fižol mungo, soja, tofu, semena zimske melone

Topli: janeževa semena, semena koromača, kostanj, pinjole, pistacija, mak, orehi, črni fižol, leča, kostanj

Pijače

Nevtralne: kamilični čaj, črni čaj, čaj pu-erh, čaj bancha, čaj tou-cha

Mrzle: mineralna voda, zeleni čaj, čaj plahtice, rmanov čaj, čaj regratove korenine, čaj repinčeve korenike

Hladne: jabolčni, hruškov, pomarančni, zelenjavni sok, lipov čaj, čaj poprove mete, voda iz pipe, šampanjec, sadni sok, šipkov in hibiskusov čaj, čaj iz malinovih listov, slezov čaj, melisin čaj, mošt, belo vino, pšenično pivo, ležak, beli čaj

Tople: jasminov čaj, medeno vino, likerji, likerska vina, portovec, riževo vino, kakav, kava, žitna kava, rdeče vino

Vroče: koromačev čaj, alkohol (visokoodstotni), viski, vodka, jogijski čaji, češnjev sok, glog, kuhano vino, konjak, grenčice, grenki likerji

Sladila

Nevtralna: med, ječmenov slad, rižev slad

Mrzla: beli sladkor, sirup, C-vitamin

Hladna: sirup agave, javorjev sirup

Topla: rjavi sladkor, melasa

Jedilna olja

Hladna: laneno, olivno, sezamovo, sončnično, olje pšeničnih kalčkov

Topla: bučno, repično, sojino, orehovo

Mlečni in sojini izdelki

Nevtralni: kravje mleko, maslo, sir

Mrzli: jogurt

Hladni: smetana, kislo mleko, mladi sir, kefir, kisla smetana, skuta

Topli: kokosovo mleko, fermentirani siri, parmezan, zbrinc, ovčji sir, ovčje mleko, kozji sir, kozje mleko

Vroči: siri s plesnijo

Preostale skupine

Toplo: pesto, tapioka

Hladne: olive, slive umeboši

Mrzle: alge (spirulina, kombu, nori, iziki, wakame)

Hladne: kislo testo, kvas