Janez Skok, direktor Pivovarne Maister, ki je v Kamniku začela obratovati te dni. / Foto: Tina Dokl

Pivo si želi tudi izvažati

V prostorih nekdanjega Alprema v Kamniku je pred kratkim svoje prostore odprla nova Pivovarna Maister. Njen lastnik Janez Skok je skupaj z družino vanjo vložil pol milijona evrov, saj so njegovi načrti veliki.

Kamnik – Janez Skok iz Suhadol je pivo pred petimi leti začel variti povsem ljubiteljsko. Kemik po izobrazbi je sprva delal v Lekovem laboratoriju, a veliko več veselja našel v domačem Baru pri Maistru, ki se nahaja tik ob spomeniku generalu Maistru v središču Kamnika, tam pa se je pivu še bolj posvetil – zvariti je želel svojega.

»Pivo sem imel rad, slišal sem tudi za domače mikropivovarne, zato sem tudi sam kupil 50-litrski kotel in pivo začel variti v domači garaži. Po pol leta sem se prijavil na eno tekmovanje in takoj prejel nagrado za najboljše pivo. Takrat sem doumel, da bi se iz tega hobija dalo razviti tudi posel,« nam razloži štiridesetletnik, ki je tako začel iskati opremo za povečanje proizvodnje. Naletel je na brata Denisa in Damirja Imširevića, ki sta imela v Črnomlju svojo mikropivovarno, hkrati pa eden od njiju izdeluje pivovarsko opremo Brewiks. In odločil se je, da bo svoje pivo varil pri njiju kot »gipsy pivovar«, kot rečejo proizvajalcu piva brez lastne pivovarne. Kljub uspešnemu sodelovanju je bilo povpraševanja za piva Maister vedno več, prav tako pa tudi logističnih težav, zato se je odločil v bližini doma odpreti lastno pivovarno.

Skupaj z dekletom Tino in ob pomoči očeta Staneta in mame Jane so najeli bančno posojilo in marca najeli prostore v eni od proizvodnih hal nekdanjega Alprema. Prostore so temeljito prenovili in opremili z vso potrebno opremo, v vse to pa vložili okoli pol milijona evrov. Zdaj imajo vse, kar potrebujejo (osem fermentorjev s kapaciteto 16 tisoč litrov mesečno, skladišče, polnilnico, etiketirnico in tudi degustacijsko sobo) in svojo novo pivovarno se minuli teden tudi uradno odprli. V njej nastaja šest različnih vrst piv, prav vsa pa imajo posebno zgodbo – poimenovana so namreč po znamenitih Slovencih – poleg piva Maister so tu še piva Vega, Rusjan, Noordung, Gallus in Linhart.

Več kot 90 odstotkov piva proda trgovcem, lokalom in končnim uporabnikom v osrednji Sloveniji, nekaj tudi na Gorenjskem in Primorskem, a ta trg bo v prihodnje še razširil. Ne nazadnje si želi izvažati tudi v tujino, a rasli bodo organsko, poudarja. Še do konca leta bodo kupili štiri dodatne fermentorje in zaposlili novega sodelavca, njegova želja pa je proizvesti 40 tisoč litrov piva mesečno.